Tърсене по
  • Изложба скулптура и живопис: Сейфетин Шекеров – СЕФО, Марин Подмолов и Надежда Шекерова
    Изложба скулптура и живопис: Сейфетин Шекеров – СЕФО, Марин Подмолов и Надежда Шекерова

Галерия „Артистика” продължава есенния сезон със съвместна изложба на Марин Подмолов, Сейфетин Шекеров – СЕФО и Надежда Шекерова. Отриването на изложбата ще бъде на 21.10.2021 г. от 18:30 до 20:00 ч. в Галерия „Артистика” – Пловдив, ул. „Авксентий Велешки” №9 (вход от ул. „Драган Цанков”).


Сейфетин Шекеров – Сефо


Сейфетин Шекеров е роден 1971 г. в гр. Сливен. Завършва Cредно специално училище за приложни изкуства в гр. Сливен и Националната Художествена Академия за изящни изкуства в София. Посещава ателието на Вежди Рашидов, с когото работят съвместно пет години, а през 1998 г. се дипломира при доц. Емил Попов.


Шекеров участва в Националната изложба по случай „100 години Олимпийски комитет”, в експозиции в Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Франция и др. Творби на Сейфетин Шекеров притежават колекционери и компании в България и в чужбина. Има близо 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина и много други участия. Автор е на четириметровата скулптура в центъра на Ловеч на български войн. Негово дело е монументът от бронз и камък пред хотел „Империа” в Сливен, двуметровия Орфей пред хотел „Орфей” в Девин и пластиката във фоайето на столичната болница „Св. Екатерина”. Съавтор е с Вежди Рашидов на мемориала-паметник на входа на гвардейския полк в София в памет на загиналите по време на войните гвардейци.


Пластичната изразителност на автора ни пренася в един емоционален и прекрасен свят. При Сейфетин конете са великолепни същества, биковете са изпълнени със сила и ярост, а жените, тези нежни създания сътворяващи света, ни свързват с Космоса и Вселената. Косите, изразителността на телата и позите градят композиции, излъчващи изразната чувственост на твореца.


Марин Подмолов


Художник с изключително богат творчески диапазон и култура. Еднакво виртуозен в рисуването на фигурални композиции, стенописи, портрети, голи тела, натюрморти, пейзажи, гоблени, художествено пространствено оформление, плакати, запазени знаци, шрифтове и т. н. Независимо, че в живописта търсенията му варират от абстракция до поетичен реализъм и ортодоксални сюжети, творчеството му е много лично и лесно се разпознава.


Батикенкаустиката (смесена техника, лично негов патент) – неръкотворният акварелен батик контрастира с категоричните цветни петна на енкаустиката и релефа.


Ето какво споделя художника: „В последните десетилетия виждам как пластичните изкуства си влияят и проникват едно в друго, като взаимно се обогатяват. Често в живописта срещаме пластика или графични приоми, а скулптурата ползва цветове. Като се замисля, това не е нещо ново. Достатъчно е да си припомним Египет или Древна Гърция. В същото време този „микс” на жанрове и стилове е тотален в изкуството като цяло – кино класиката в съвременните музикални клипове, живописта от всички епохи в киното. И колкото творците са по-информирани и талантливи, толкова художественият резултат е по-неочакван, задълбочен и значим.“


Надежда Шекерова


Родена в град Сливен през 1985 г. Висшето си образование завършва в Нов Български университет – специалност ,, Пластични изкуства – графика и илюстрация “ при доц. д-р Йохан Йотов и доц. Д-р Калина Христова през 2012 г. в град София. Участвала е в няколко колективни изложби.


Заповядайте на вернисаж в четвъртък, 21.10.2021 г. от 18:30 до 20:00 ч. в Галерия „Артистика” – Пловдив, ул. Авксентий Велешки №9 (вход от ул. „Драган Цанков”).