Tърсене по
  • Изложба живопис и фотография „Път на младите II”
    Изложба живопис и фотография „Път на младите II”

За поредна година културен център „Бялата къща“ е мястото, в което младите артисти на България ще се срещнат чрез творбите си и на живо в конкурсния проект „Път на младите – II “. В това издание участниците са 29 и ще се представят с живопис, графика, скулптура и фотография в 4 общи изложби през 2019 г.


Първата от тях е на 27.02 и включва авторите: Гергана Божикова, Дафина Терзиева и Станислав Вълевски с живопис, а Петя Алексиева, Николай Шабарков, Владислава Григорова и Добрина Митовска ще покажат свои фотографии.


Владислава Григорова се представя с черно-бели фотографии – елементи от  градската среда на Пловдив.


С поредицата си “Пътуване до Луната" Гергана Божикова цели да отведе зрителите там, където  светът на мечтите и фантазиите се слива с реалността, да ги накара да мислят. В тези картини невъзможното става възможно, а детското присъствие ни напомня, че и ние някога сме били деца, че не сме спирали да задаваме въпроси и, че не бива да спираме никога, твърди авторката.


Дафина Терзиева е психолог по образование, приложник по душа. Започва да твори „картини“ върху бижута, а по-късно превръща картините си в бижута – безценни с радостта, която носят. Младата художничка има няколко самостоятелни изложби, като на последната тя представя своите приказни сюжети заедно с авторски стихове. Авторката определя като наивен позитивизъм ежедневието си, изпълнено с грижа за семейството, а нарисуваното след това, просто като отражение на случващото се с обичните и хора. Прекрасни и приказни са историите на Дафи, които ще видите и в „Бялата къща“.


Добрина Митовска в момента е студент в АМТИИ - Пловдив, специалност „Графичен дизайн и фотография“. Снимането на натюрморти я вдъхновява, но в изложбата на „Бялата къща“ представя фотографии на нощни пейзажи от Пловдив и Кърджали. Авторката споделя, че обича да снима пейзажи, защото рано сутрин или след залез запечатва мигове, които не всеки вижда. Според Добрина градът е най-красив, когато се събужда, но най-интересен малко преди да заспи.


С фотографиите си, включени в експозицията в „Бялата къща“ Николай Шабарков  цели да покаже разнообразието в култуния живот на страната и богатството на нематериалното културно наследство. Авторът озаглавява поредицата си „Поглед навътре“. Поглед навътре към самите нас, към нашия произход, нрави и устои.


В изложбата на „Бялата къща“ Петя Алексиева показва черно-бели фотографии. Снимките са обединени от темата "Път на младите", но показват два различни аспекта. Двете пейзажни снимки символизират младежта, която напуска родния дом, в търсене на просперитет. Докато портретите от своя страна разкриват баланс и разрастваща се перспектива в родината. На пръв поглед различни, заедно изграждат единен образ.


Станислав Вълевски - Завършва специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство с живопис”, степен бакалавър в АМТИИ - Пловдив и в момента следва магистърска степен „Живопис”. Младият творец работи предимно в областта на абстрактната живопис. Такива са и платната, които излага в рамките на изложбата от проекта „ Път на младите II” .


Откриването е на 27.02, от 18.30 часа, в културен център „Бялата къща“.


***