Tърсене по
  • Изложбата "София утре"
    Изложбата "София утре"

Изложбата “София утре” в софийското Ларго представя дългосрочната стратегия за развитие на Столична община


Изложбата ще бъде открита на 8 октомври и ще покаже резултатите от работата по Визия за София - какво знаем за града днес и как искаме да го развиваме утре.


От 8 октомври до 30 ноември в Софийското ларго ще бъде представена мащабната изложба “София утре”, която ще покаже резултати от двугодишната работа по създаването на дългосрочната стратегия за развитие на Столична община - Визия за София. Изложбата ще покаже изчерпателно стъпките и начина на работа по инициативата, основните изследвания, изводите, целите за бъдещето и начините, по които те могат да бъдат постигнати. Куратор на изложбата е Владия Михайлова.


“В последните две години Визия за София изследва, анализира и дискутира града като система от взаимовръзки между икономика, околна и градска среда, транспорт, идентичност и култура, управление и хора. Изложбата “София утре” ще покаже както събраното знание за актуалното състояние на града - каква е София днес, така и очертаните цели и посоки за развитието на града утре.”, споделя Владия Михайлова.


Изложбата ще включва мащабен макет на София, в който по хоризонтала ще бъдат представени конкретни данни за качеството на живот в града, както и теми като трафика, водата и въздуха, отпадъците, застрояването, икономическия потенциал на града, естетическия вид, неравенствата, достъпа до култура и образование, моделите на управление и администрацията и т.н. Ще бъде обърнато внимание на конкретни райони и квартали - какви са техните проблеми и в каква посока могат да се развиват. По вертикална линия в изложбата ще бъдат представени дългосрочните цели за развитие на общината, стъпките към тях и конкретните мерки, които трябва да предприемем за тяхното осъществяване. По време на изложбата ще бъдат представяни и инициативи, които работят за изпълнението на ключовите цели за развитието на града.


Визия за София отправя покана и за доброволци, които да се включат в екипа на “София Утре”. Всички доброволци ще получат тематично обучение и ще имат възможността да се запознаят с важната информация за града и перспективите пред него лично от екипа на инициативата. Задачата им ще е да посрещат посетителите на изложбата и да ги запознаят със съдържанието ѝ, както и дългосрочните цели за развитието на общината. Всички желаещи могат да попълнят формуляр за кандидатстване ТУК най-късно до 5-ти октомври, а екипът ще се свърже с тях за повече информация.


До 2019 г. инициативата „Визия за София” привлича над 10 000 участника. Сред тях са политици, предприемачи и инвеститори, представители, както на столичната, така и на държавната администрация, изследователи от различни направления, и не на последно място голям брой неправителствени организации и граждани. Следвайки стъпките на предварително начертана ясна и прозрачна методология, Визия за София и общинското предприятие Софпроект-ОГП осъществяват над 50 специализирани изследвания. Те събират и анализират бази от данни и търсят отговори на проблемни теми в града по основни въпроси за условията и начина на живот в него, които са превърнати са в карти и графики, както и в изчерпателна библиотека от доклади и разработки. След множество анализи и обсъждания със заинтересовани страни екипът на Визията съставя конкретни цели, мерки и индикатори, които имат амбицията да превърнат София утре в по-добър град за живеене. Визията за София през 2050 година е за компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето, за да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот.


Стратегическият документ Визия за София ще бъде внесен за гласуване в новия мандат на Столичен общински съвет веднага след Местни избори 2019. Веднъж приета, Визията ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, както за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.


В изложбата са включени материали на Визия за София.


Куратор: Владия Михайлова
Координатор: Петко Стоянов
Дизайн на основна инсталация: Иван Бонев
Дизайн на изображения: FourPlus
С участието на художниците Красимир Терзиев и Антон Цанев. В нея са включени художниците Красимир Терзиев и Антон Цанев. 


За повече информация за изложбата, можете да следите събитието във Facebook.