Tърсене по
  • MENAR Film Fest/МЕНАР Филм Фест във Варна
    MENAR Film Fest/МЕНАР Филм Фест във Варна

От 3 до 9 февруари MENAR Film Fest ще гостува във Фестивален и конгресен център, град Варна


MENAR Film Festival се организира от сдружение "Позор". Една от главните задачи на събитието е да запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят.


Програмата на MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното и документалното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка.


От 3 до 9 февруари Фестивален и конгресен център ще бъде домакин на поредното издание, което е вид селекция на програма на Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival 2017.


Тази година MENAR Film Festival се е фокусирал върху кинематографиите на страните от Централна Азия и Азербайджан. В програмата са включени 11 премиерни заглавия от Казахстан, Иран, Армения, Алжир, Турция, Мароко и др.


ПРОГРАМА на MENAR Film Festival
3-9 февруари 2017,
зала „Европа” и зала 6
Фестивален и конгресен център, град Варна


Прожекции в зала „ЕВРОПА”

4 февруари -16:30 ч.
Човек
Human
Франция (2015), 190 мин.
Сценарист и режисьор: Ян Артюс-Бертран


Те ни изправят лице в лице с другия и ни карат да търсим себе си. Разказите им са пълни с любов и щастие, с омраза и насилие. Разказват ни за живота си. Понякога шокират, понякога ни просълзяват, а понякога от напрежение ни секва дъхът. И между всеки техен разказ, като глътка свеж въздух, потичат поразително красиви природни кадри отвисоко на Земята. Едно потапяне в същността на това да разберем какво е да си човек.


5 февруари – 18:00 ч.
Хващай пътя: Индия
Hit the Road: India
Индия-Армения (2013) 80 мин.
Режисьори: Гор Багдасарян, Мушег Багдасарян
С участието на: Ричард Газарян, Кийт Кинг
Оператор: Мушег Багдасарян
Продуценти: Гор Багдасарян, Ричард Газарян


Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот - 12-дневно приключение с рикши из Индия. Стартова точка - Мумбай, финал - Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според "Lonely Planet" това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света


7 февруари – 18:00 ч.
Окото на Истанбул
The Eye of Istanbul - İstanbul’un Gözü
Турция (2015) 61 мин.
Сценаристи: Ахсен Динер, Бинур Караевли
Режисьори: Бинур Караевли, Фатих Каймак
Оператор: Зафер Бир
Продуцент: Умран Сафтер


Той се ражда пет години след създаването на Република Турция и днес е на 88. Посветил е живота си на това да запечатва на хартия душата на града. Снима в черно и бяло вече цели шест десетилетия и архивът му е с над 1 милион фотографии. Не се смята за фотограф, а за историк, който разказва събития и човешки животи. Произходът му е арменски, но е гордост за цяла Турция, защото е живата история и легенда във фотографията. Той е Ара Гюлер, но всички го познават като „Окото на Истанбул“.


9 февруари – 18:00 ч.
Средиземноморие
Méditerranée, notre mer à tous
Франция (2014) 84 мин.
Сценаристи и режисьори: Ян Артюс-Бертран, Мишел Питио
Диктор: Жерар Дармон


Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните района в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.


Прожекции в зала 6

3 февруари – 20:15 ч.
Малки удоволствия
Small Pleasures - Petit Bonheurs
Мароко (2015) 85 мин.
Сценарист и режисьор: Мохамед Шриф Трибек
С участието на: Аниса Ланая, Фарах Ел Фаси, Маха Дауд
Оператор: Крингута Пинзару
Продуценти: Мохамед Шриф Трибек, Кахат Мохамед


След смъртта на баща си, 17-годишната Нуфиса отива с майка си да живее в къщата на Лала Амина, жена на влиятелен сановник в Тетуан. Момичето веднага се сприятелява с внучката на възрастната жена - Фатума. Когато един ден Нуфиса обявява, че ще се омъжва, Фатума е решена на всичко, сватбата да не се състои и да задържи до себе си своята най-добра приятелка.


4 февруари – 20:15 ч.
Пес
Köpek
Швейцария-Турция (2015) 94 мин.
Сценарист и режисьор: Есен Ъшък
С участието на: Чагла Акалън, Берен Туна, Баръш Атай, Огузхан Санджар
Оператор: Габриел Сандрю
Продуценти: Бригите Хофер, Корнелия Зайтлер


Джемо е на 10 години и продава носни кърпички из улиците на Истанбул, днес най-накрая е решил да заговори момичето, което харесва. Хаят е омъжена за властен съпруг, когото не обича още от първия ден, но днес има тайна среща с любовта на живота си. Ебру е транссексуална проститутка, желана от всички, но отхвърляна от единствения мъж, когото обича и днес чашата на търпението й е преляла. Точно днес Джемо, Хаят и Ебру са готови да направят всичко, за да отговорят на чувствата си.


5 февруари – 20:15ч.
Кайсиева горичка
Apricot Groves
Армения (2016) 78 мин.
Сценарист и режисьор: Пурия Хейдари Урех
С участието на: Самвел Саркисян, Хованес Азоян, Маро Хакобян, Ашот Адамян
Оператор: Ашкан Ашкани
Продуценти: Пурия Хейдари Урех, Али Садрайе


Арам е иранец с арменско потекло, който е отишъл да живее в САЩ още като дете. Там се запознава с арменско момиче и се влюбва. По стара традиция, той се връща в родната Армения, за да поиска ръката и от родителите й. По пътя се сблъсква с много културни, религиозни и национални различия, но истинските, тежки препятствия тепърва го очакват.


6 февруари – 20:15 ч.
Аманат
Amanat
Казахстан (2016) 127 мин.
Сценарист и режисьор: Сатибалди Наримбетов
С участието на: Берик Айтжанов, Далига Акмолда, Куралай Анабекова, Азиз Бейшеналиевю
Оператор: Искандер Наримбетов
Продуцент: Арман Асенов


„Не можеш да вървиш само напред, трябва да помниш през какво си минал.“ Три периода от историята на Казахстан и разказ за борбата на казахския народ за свобода и независимост продължила няколко века. Злочестата съдба на казахските патриоти, които отказват да се подчинят на властта и се опълчват срещу колониалната политика на Царска Русия, а по-късно и на тоталитарния режим на СССР.


Предложение на Казахстан за чуждоезичен "Оскар" 2016 г.


7 февруари - 20:15 ч.
Дъх
Breath - Nafas
Иран (2016) 118 мин.
Сценарист и режисьор: Наргис Абяр
С участието на: Геларе Абаси, Мехран Ахмади, Джамшид Хашемпур, Шабнам Мохадами
Продуцент: Мохамад Хосейн Гасеми


Действието ни пренася в края на 70-те във Валадабад, бедно предградиe на Карадж, където Бахар, Надер, Камал и Мариям живеят заедно с баща си и баба си. Майка им е починала преди години. Бащата страда от астма и малката Бахар мечтае като порасне да стане лекар, за да го излекува. Тя не спира да чете и да живее в своя свят изпълнен с фантазии. Скоро събитията в страната ще нарушат спокойното ежедневие на семейството.


8 февруари – 20:15 ч.
Кладенецът
The Well - Le puits
Алжир (2016) 96’
Сценарист: Ясин Бенелхадж
Режисьор: Лотфи Бушуши
С участието на: Надя Каси, Лоран Морел, Лейла Мецитан
Оператор: Хазем Бераба
Продуценти: Лотфи Бушуши


По време на войната за независимост в Алжир, група френски войници обграждат малко планинско селце, в което подозират, че се укрива издирван от армията местен. Всеки, който напусне пределите на селото ще бъде застрелян. Кладенецът в селото е пресъхнал, а жегата е нетърпима...


Филмът е предложението на Алжир за чуждоезичен "Оскар" 2016!


9 февруари - 20:15 ч.
Лантури
Lantouri
Иран (2016) 115'
Сценарист и режисьор: Реза Дормишян
С участието на: Баран Косари, Навид Махавадзадех, Мариям Пализбан
Оператор: Ашкан Ашкани
Продуцент: Реза Дормишян


Паша е престъпник и по цял ден с бандата му кръстосва улиците на Техеран, за да крадат и отвличат. Мариам е млада иранка - журналист и социален активист. Тя се бори за ненасилие и е започнала кампания, в която убеждава близките на жертви да простят на техните палачи. Паша е влюбен в Мариам, но тя го отблъсква. Отхвърленият Паша я залива с киселина. Мариам иска да осъди Паша. В съда се изправя жертвата срещу своя палач.