Tърсене по
  • Международен форум “Българския дух през вековете”
    Международен форум “Българския дух през вековете”

Във Велико Търново стартира международният форум “Българския дух през вековете”, който ще се проведе от 13 до 15 април в Интерхотел Велико Търново.


Събитието има за цел да постави така нужните ни духовни мостове, които да свържат и обединят историята, вярванията и действията ни в днешно време към едно истинско единение. След първите два успешни форума във Велики Преслав, форумът се пренася в Старата Столица и това не е никак случайно.


Традицията ще бъде спазена и на Форума ще бъде осветлен приносът на България и българите за духовното и културно развитие на Европа. В рамките на теоретичния семинар ще се следва цялостната хронология от най-ранните данни по нашите земи (пещерата Магура) през Варненската черноморска цивилизация и Ранното Средновековие до наши дни. Със свои презентации участие ще вземат авторитетни български и чуждестранни учени, изследователи и етнографи, сред тях проф. Дамян ПопХристов, проф. Христо Смолянов, Юлия Боева и други.


Ще се срещнем и с неповторимия акад. Антон Дончев, с когото ще разлистим неотворени страници от българска история, ще говорим за забравени ценности от нашето духовно наследство и пренасянето им от древността през Средновековието и Ренесанса до нашето съвремие.


Българският Дух и българската духовност са нишката, която ще пронизва всички мероприятия на Форума, като освен лекционна част, са предвидени и съпътстващи културни събития.


Специално за форума, даровитият български художник Павел Митков ще представи своята изложба: “Просветление”, в която ще бъдат включени изцяло нови творби вдъхновени от българския дух. Също така в арт програмата на събитието ще бъдат показани платната със сакрални кодове на българската шевица, които ще могат да бъдат видяни в експозицията на Росица Бакалова. Гостите на форума ще се докоснат и до посланията на глаголицата през платната в изложбата на художничката Антония Дуенде.


Гостите на събитието няма как да не се върнат назад във времето на Втората ни българска столица и Царевец през магията на светлинния спектакъл „Звук и светлина“, който е включен в програмата специално за Форума.


По традиция българската музика ще съпътства Форума, като кулминацията е концертът предвиден във втория ден на събитието, в който специален гост е Теодосий Спасов, а участие още ще вземат няколко видни български изпълнители: Трио „Калина“, „Ева квартет“, Иван Шопов и формация „Авигея“.