Tърсене по
  • Национална среща-наддумване Благолаж
    Национална среща-наддумване Благолаж
  • Национална среща-наддумване Благолаж
    Национална среща-наддумване Благолаж
  • Национална среща-наддумване Благолаж
    Национална среща-наддумване Благолаж
  • Национална среща-наддумване Благолаж
    Национална среща-наддумване Благолаж

Благолаж – тридесет години по-късно


На 17 май 2015 година в 9 часа в зала „Грехът” на Музея „Дом на хумора и сатирата” - Габрово ще се съберат зевзеци от цялата страна. Ще ги повика гласчето на една меднозвучна камбанка. Ще си кажат - Добре сме дошли на Шестнадесетата национална среща-наддумване „Благолаж”!


„Благолаж” е място, където сладкодумци от всички краища на страната и българи в друга културна среда разкриват богатството на българския комичен словесен фолклор; тук се поощрява живото човешко общуване чрез разказваческото изкуство на остроумци и сладкодумци от различни поколения; дава се възможност да се изявят комуникативните и разказваческите умения пред публика, към която е насочен смехотерапевтичният ефект на разказания хумор; чрез „Благолаж” се събира, запазва, изследва и популяризира многообразието и жизнеността на кратките комични жанрове в българския прозаичен фолклор, а посланията на българската смехова култура учат на нравственост.


Не можем да очакваме, че тридесет години след първата необикновена среща на разказвачи на вицове и анекдоти, весели истории и приказки ще се видим отново същите. Мнозина пораснаха и поеха нелекия път към чужбина, вече и писмата им оредяха. Други...други просто ни гледат от по-добрите светове. Но няколко победители от предишни наддумвания ще бъдат на малкия ни юбилей: Аспарух Йорданов, спечелил най-голямата награда през 2001 г., Мария Маркова (2007), Дешка Стефанова (2011), Георги Петков-Бинти (2013). Ще чуем какво ги развеселява, какво ги прави оптимисти – нали хуморът е здраве, а значи – живот.


Но сега думата ни е за тези, които ще изпълнят с глъч и веселие зала 8. Деца и ученици от ЦДГ „Мики Маус”, ОУ „Ран Босилек”, ОУ „Св.св.Кирил и Методий” от Габрово, от с. Дамяново, Севлиевско, с. Разделна, Варненско, някои тръгнали да се състезават заедно със своите баби или майки или по-големи братя и сестри. Защото фолклорът е това – знанието да се предава от поколение на поколение. И ние го правим вече няколко поредни години. За първи път тази част от „състезанието” е допаднала на толкова много кандидат-благолажци!


Сред „големите” ще видим и чуем сладкодумци от Априлци, Варна, Враца, Дългопол, Омуртаг, с. Посабина, Поповско, София и от Търговище. И сред тези веселяци има роднини. Честта на Габрово като град на шегобийци ще защитават трима нашенци. Но изненада за всички ще бъде участието на професионалната разказвачка от Америка Присила Хау, която е за малко в България и е много щастлива, че ще има късмета да попадне на „Благолаж” и дори да се включи в наддумването. Самата тя се занимава и с научна, и с преподавателска работа, така че за всички ще е ценно нейното присъствие.


Това издание на „Благолаж” се осъществява с участието на Министерството на здравеопазването, съорганизатор на проявата, подсказало една от темите („Здравето е най-голямото богатство!) и учредило две специални награди („Народен шегобиец” и „Сладкодумен прощъпулник”). Като партньор се включва АЕК „Етър”, който също ще даде своя награда – за семейно участие. Домът на хумора пък има приятния ангажимент да осигури Наградата на публиката и Голямата награда „Благолаж-2015”. Председател на журито е проф. д.ф.н. Албена Георгиева.


Само няколко месеца след края на срещата всички участници ще държат в ръка деветата книжка с едноименно заглавие, в която ще намерят място най-атрактивните материали, чути на наддумването. Томчето се издава от Дома на хумора с финансовата помощ на Министерството на здравеопазването.


До среща на 17 май в 9 часа в Дома на хумора и сатирата (зала „Грехът“) в Габрово!


Статута и формуляра за участие в срещата са публикувани и на сайта на музея тук.