Tърсене по
  • Нощ на литературата
    Нощ на литературата

Нощ на литературата 2016


Пето юбилейно издание за инициативата в България и десето в международен мащаб. Тази година Нощ на литературата ще се проведе на 11 май (сряда) от 18 до 22 ч. в единадесет български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. В столицата Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.


Събитието е инициирано от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“.


Основната цел на Нощта на литературата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност и нетрадиционното за четене място. На всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език.

Информация за четенията може да откриете на уебстраницата на събитието и във Фейсбук. В някои от градовете има специално издадени за целта брошури с пълното описание на местата, четците, откъсите, както и с място за събиране на печати. Събралите определен брой печат участват в томбола в края на вечерта.


НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА В СОФИЯ - ПРОГРАМА


В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности четат откъси от преведени на български европейски произведения. Това се случва едновременно в т.нар. „гнезда“. Във всяко гнездо се чете от една книга, като карта и информация за местоположението ще може да намерите на гърба на брошурите, които са на разположение на място.
Всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда”. В края на Нощта в 21.30 ч. в SOHO (ул. „Искър“ 4) всички получили поне пет печата могат да участват в томбола. Изтеглените победители имат възможност да получат за награда една от четените книги.

Всяка година, освен различните откъси, се избират и нови не толкова традиционни за четене читателски места. През 2016 г. те са разположени в карето между бул. „Княз Ал. Дондуков“, ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Цар Симеон“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“. Конкретно това са: Дом на киното (ул. „Екзарх Йосиф“ 37), Супа бар (ул. „Сердика“ 20), Музей на история на София (пл. „Бански“ 1), клуб „Йога и приятели“ (ул. „Сердика“ 13), НЧ „Цанко Церковски“ (ул. „Цар Симеон“ 58), SOHO (ул. „Искър“ 4), Barista Coffee and more (ул. „Бачо Киро“ 26), Roca Expo Bath Sofia (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16), Клуб на пътешественика (ул. „Сердика“ 19), Pasticceria Orsetti (бул. „Княз А. Дондуков“ 19), Склада (ул. „Г. Бенковски“ 11, ет. 4), Band House (бул. „Княз А. Дондуков“ 17, вътрешен двор), Чай във фабриката (ул. „Г. Бенковски“ 11).

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА В РУСЕ - ПРОГРАМА

На 11 май (сряда) от 18 до 22 ч. град Русе отново ще се включи в инициативата “Нощ на литературата” - международно събитие, в което на една и съща дата, на различни места и в десетки европейски градове се четат откъси от съвременни европейски автори. Четенията се провеждат в нетрадиционни градски пространства, които се наричат „гнезда".


Четенията ще се проведат на различни места в Русе от 18:00 до 22:00 часа, затова планирайте вечерта си от рано, за да успеете да посетите повече от следните локации, където ще се отбележи Нощта на литературата:

1. Регионална библиотека “Любен Каравелов”, пл. Батенберг (беседка в градината)
Бенджамин Блак - “Чернооката блондинка”
 
2. Културен център ВН, ул. Добруджа 4
(лятна градина)
Пиер Мейлак - “Когато изпратим деня”
 
3. Австрийска библиотека, (в Доходно здание, над Европейския информационен център)
Зилке Хаслер - “Гарантирано удоволствие”
 
4. Вазата в парка на младежта
Марек Шинделка - “Останете с нас”
 
На всеки половин час актьори ще четат откъси от произведения. На всяко място ще има по един актьор, който ще чете един и същи откъс, а посетителите ще се придвижват между различните места. Обикаляйки читателските точки, публиката в Русе ще има възможността да се докосне до литературни творби на различни съвременни европейски автори, като посетилите всички места на четенията ще получат награди.

Вход свободен. Очакваме ви!


Информация за четците и откъсите може да намерите в електронния вариант на брошурата или на страницата на събитието.


Как протича Нощта на литературата през 2016 година ще разберете във Фейсбук.