Tърсене по
  • Плана – връх Манастирище – благотворителен поход за Крис
    Плана – връх Манастирище – благотворителен поход за Крис

Това е едно събитие, провокирано от нуждата от малко помощ, за да успеем да платим лечението на едно бивше бездомно куче от улиците на България. Малкият герой Крис претърпя четири животоспасяващи операции в клиника в Мюнхен и не успяваме да се справим сами със сметката. Цялата сума е около 2500 евро, като вече е платена половината и остава да бъдат събрани още 1200 евро. Ето и повече за историята на Крис тук и тук


Може да ни подкрепите, като дойдете на този поход и дарите колкото желаете.


Сборен пункт:


09:40 ч., спирката на автобус №70 в посока за с. Плана.


Тя се намира до метростанция „Г.М. Димитров”, на кръстовището на бул. „Г. М. Димитров и бул. Драган Цанков/бул. Св. Климент Охридски. На нея спират автобуси №123, №69, №70, №88, №67, №413. Автобус №70 за с. Плана ще мине в 09:57. Не трябва да го изпускаме, защото следващият е чак след 4 часа.


Описание:


Пътуваме с автобуса до последната му спирка в село Плана. Оттам се насочваме към първенеца на Плана – връх Манастирище (1338 м). От него се откриват гледки към всички планини около нас – Витоша, Верила, Рила, Стара Планина, Лозен и Плана. След като си починем и хапнем, през гори и поляни се отправяме към красивия Кокалянски манастир „Св. Архангел Михаил”, който е изграден през XI в. по време на управлението на цар Самуил. 


Според легендите при един лов в Плана Самуил убил една сърна, която преди да издъхне проронила едри сълзи. Трогнат от това царят заповядал на това място да се съгради манастир в чест на Св. Архангел Михаил. Там можем да запалим свещ и да се помолим. След това продължаваме в посока Дяволския мост, от където хващаме пътечката за крайната ни цел – с. Кокаляне. От селото с автобус №1 се придвижваме обратно към София.


Продължителност: около 7 часа


Разстояние: около 15-16 км


Ниво на трудност: лесно


 


Препоръчителна екипировка:


- туристически обувки


- ветро/водоустойчиво яке


- полар или друга топла връхна дреха


- резервна тениска


- шапка


- слънчеви очила


- дъждобран


- щеки


- челник


- храна + вода (минимум 1.5 л)


 


Водач: Константин Жеков


Цена: дарение


Записване и информация на тел. 0895426554 – Елица или като съобщение на страничката.