Tърсене по
  • Премиера на филма „Дамасцена“
    Премиера на филма „Дамасцена“

Новият български филм „Дамасцена“, който разказва за живота на едно момче в Долината на розите, ще две премиери. Първата е в Операта в Стара Загора и е с благодарност към хората от региона, участвали в заснемането на филма. Датата на събитието е 29.10.2017 г. Втората премиера е на 30.10.2017 г. в кино „Люмиер-Лидл“ в София, намиращо се до НДК. Заглавието тръгва официално по кината в България от 03.11.2017 г.


Филмът е по действителен случай. Сюжетът разкрива детайли от живота на главния герой, като действието протича в рамките на 50 години. Проблемите в битието на мъжа, израснал в Долината на розите, са общочовешки и типични за родната действителност. Режисьорът Тодор Анастасов казва, че главният герой е като Кандид на Волтер, пътешества и приключенства. Посланието на филма е, че човек трябва да следва мечтата си, да се бори да я осъществи.


Актьорският състав е много голям и толкова мащабна продукция не е снимана от четвърт век. За масовите сцени са ангажирани около 1300 души. В предподготовка е плащан половината от хонорара на актьорите и това се случва за първи път в българското кино по думите на Анастасов. Заснемането, както и цялостната работа по проекта, са извършени изцяло с частни средства.


Снимачният процес продължава почти една година. Сценарист на филма е писателката Мария Лалева. В сагата за българската мечта ролите се изпълняват от 56 актьори, сред които са и Троян Гогов, Любомир Фърков, Сашка Братанова, Петя Стилянова, Добринка Гецова, Силвия Предова, Надежда Тержуманова, Тезджан Ахмедова, Христо Пъдев, Симеон Викторов, Красимир Куцупаров, Мариан Маринов и др. Героят на Любен Чаталов е сред главните участници в действието на филма. Негови партньорки в българската нова лента са младите Неда Спасова и Симона Халачева.


Главната роля се изпълнява от Веселин Плачков, познат на българската публика от участието му във филма „Дякон Левски“ на Максим Генчев, както и с изявите му в Плевенския театър. Плачков е роден през 1980 г. в Плевен. Като ученик е изключван многократно от различни училища, но накрая завършва гимназия в гр. Белене. Дипломира се в НАТФИЗ през 2003 г. в класа на проф. Димитрина Гюрова. Веднага го приемат на работа в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" – Плевен. Плачков е семеен, има дъщеря от съпругата си Даниела.


Очаква се „Дамсцена“ да постигне фурор сред зрителите, заради близките до битността на публиката проблеми, които разглежда.  


Автор: Мая Джамбазова