Tърсене по
  • Природата на лабиринта и мистерията на играта - уъркшоп с Енрике Варгас
    Природата на лабиринта и мистерията на играта - уъркшоп с Енрике Варгас

Природата на лабиринта и мистерията на играта - уъркшоп с Енрике Варгас
21, 22 и 23 септември 2016 г., София


Създателят на театъра на сетивния лабиринт Енрике Варгас пристига ексклузивно у нас по покана на „Театър на сетивата София”, за да премине през последния ни спектакъл „CREAtoroim – лабиринт в лабиринта” в НДК, както и да проведе тридневен уъркшоп, представящ разработвания от него уникален поетично-театрален език. Известен факт е, че близо 80 годишният Варгас пътува и води лично обучения рядко, което прави възможността за срещата с него изключително събитие! Стилът му е поетичен, парадоксален, с повече внимание върху формулирането и задаването на същностни въпроси, отколкото на даването на готови отговори.


Какво всъщност представлява Лабиринтът?


Как чрез видимото и сетивното може да се въплъти онова, което е невидимо? Как да се зареди едно пространство и да се стигне до въображението на минаващия през лабиринта, до неговите спомени, образи и асоциации? Всеки човек е лабиринт. Как да открием лабиринта в себе си и в Другия?
Това са част от въпросите, които ще изследва предстоящият уъркшоп „Природата на лабиринта и мистерията на играта”. А най-вълнуваща си остава срещата и личният контакт със създателя на чудото на Лабиринта – театралният шаман Енрике Варгас.


Кой е Енрике Варгас?


Енрике Варгас е колумбийски драматург, режисьор и антрополог, баща на Театъра на сетивния Лабиринт и творец на поетичен театрален език с огромно влияние в свта на съвременното изкуство. Роден през 1940 г., Енрике Варгас стъпва на необикновения си път в изкуството още като дете, когато измисля ритуали и игри в подобните на лабиринт кафени плантации на Андите, където израства. По-късно изучава драматургия, актьорско майсторство и режисура в Богота, както и антропология в Мичиган, САЩ.


Като антрополог посвещава 15 години на изследването на игрите, ритуалите и митовете на колумбийска Амазония и нейните древни шамански традиции. Бил е драматург и режисьор в един от най-влиятелните експериментални театри в света „La Mama” в Ню Йорк, където създава впечатляващи творби, резултат от иновативните му изследвания в областта на театралния език.


През 1993 г. става основател и артистичен директор на Teatro de los Sentidos (Театър на сетивата) в Барселона – международна трупа от артисти и изследователи от различни дисциплини, обединени от иновативните си търсения. Енрике Варгас разработва философия за езика на сетивата и поетиката на играта. Създател е на театрални творби с голямо международно влияние между които – трилогията „Под знака на лабиринта“ „Нишката на Ариадна“, „Ехото на сянката“, „Ферментация“, „Кратки упражнения по добро умиране“ и др. Носител е на множество престижни театрални награди, както и на награда на ЮНЕСКО за театрални изследвания.


Какво е Театър на сетивата?
Театърът на сетивата създава необичайни интерактивни спектакли, заличаващи границата между актьори и публика като използва експериментални методи за комуникация. Участниците са поканени да играят активна роля в символично пътуване в един приказен сетивен свят.


Кога:
20 септември – публична Среща-лекция с Енрике Варгас – 15:00 ч. в Перото, НДК - вход свободен
21 и 22 септември – уъркшоп от 13:00 до 21:00 ч. във Vertigo Tower
23 септември – уъркшоп от 10:30 до 14:30 ч. във Vertigo Tower


Записване за уъркшопа:
Изпратете кратко мотивационно писмо и контакти за обратна връзка на имейл: info@sensorytheatresofia.com в срок до 15 септември. Местата са ограничени, затова предимство ще получат кандидатите с интерес към интерактивните и експериментални театрални форми, както и готовност да се включат в предстоящите проекти на „Театър на сетивата София”.


Цена за участие в уъркшопа: 200 лв.
Работен език на уъркшопа: английски