Tърсене по
  • Програма на Гьоте-институт - октомври
    Програма на Гьоте-институт - октомври

Съвременно изкуство през октомври в Гьоте-институт


Гьоте-институт България продължава с интензивната си програма за съвременно изкуство и през октомври. В изложбените пространства на института ще може да бъде видяна изложбата „Полифония“ с българо- и немскоговорящи автори. Към изложбата ще има и лекция на Тине Мелцер на 7 октомври. Поредицата #СуперАртГодината пък продължава с презентации на Яра Бубнова на 5 октомври и на Елке аус дем Мооре (ifa, Германия) на 12 октомври.


5 октомври, 18:30
Как го правят съседите? 15-то истанбулско биенале през погледа на Яра Бубнова
/на български език/


6 октомври, 18:30
Откриване на изложбата „Полифония“ в присъствието на куратора Франс Остерхоф и художниците


7 октомври, 16:30
Полифония - Образи в езика & да казваш, като показваш. Лекция на Тине Мелцер (Германия)
/на английски език/


12 октомври, 18:30
ifa като форум за международен художествен обмен Лекция на Елке аус дем Мооре, ръководител на департамента за визуални изкуства към ifa
/на немски език със симултанен превод на български/


И през октомври Гьоте-институт България ще продължи с програма, наситена на събития за съвременно изкуство.


Първото от тях е на 5 октомври, четвъртък, когато българската кураторка Яра Бубнова ще представи открилото се преди дни Биенале за съвременно изкуство в Истанбул. Тя ще разкаже как неговите куратори, световноизвестните и провокативни художници Михаел Елмгрен и Ингар Драгсет (от Дания и Норвегия, живеещи в Берлин и работещи заедно от 1990-те), интерпретират понятието „добър съсед”. В презентацията си Яра Бубнова ще се опита да отговори на типичните и нетипичните за подобна проява въпроси – какво представят например в рамките на тази тема 57-те участници, много от които не живеят там, където са родени. Отразява ли 15-то Биенале сложната и за съвременното изкуство политическа ситуация в Турция и как го постига? Какво се случва в арт-живота на Истанбул отвъд (извън?) Биеналето?


Тази презентация продължава започнатата от Гьоте-институт България през април тази година инициатива #DasSuperKunstJahr или #СуперАртГодината, посветена на наситената със събития в съвременното изкуство 2017. В рамките на инициативата вече бяха представени уникалното издание на 14-та Документа в Атина от Вера Млечевска, 57-то Венецианско биенале от Яра Бубнова и Лъчезар Бояджиев, както и Скулптурните проекти в Мюнстер от кураторката от Германия Брита Петерс.


Седмица по-късно Гьоте-институт ще предложи още едно събитие от инициативата #СуперАртГодината. На 12 октомври, четвъртък, от 18:30 Елке аус дем Мооре, директор на отдела за визуални изкуства към ifa (Институт за международни отношения на Германия) ще изнесе лекция, в която ще представи разнообразните дейности на ifa, като постави специален акцент върху настоящите проекти и немския павилион на Венецианското биенале тази година, който бе отличен със Златен лъв за най-добро национално участие за работата на Анне Имхоф. Посещението и лекцията на Елке аус дем Мооре се организират от Гьоте-институт България и Общинска фондация „Пловдив 2019“.


През октомври Гьоте-институт България има удоволствието да бъде домакин на международната изложба „Полифония“, която се открива на 6 октомври, петък, от 18:30. Кураторът Франс Остерхоф (Холандия) изследва взаимоотношението между език и изкуство. Франс Остерхоф кани 11 българо- и немскоговорящи автори да създадат нови творби за изложбата. Дава им пълна свобода и единствената му насока към тях е: „Работите трябва не просто да радват окото, но и да гъделичкат ума, да ти говорят, да имат послание“.


В изложбата участват Ута Айзенрайх (Германия/Холандия), Каспър Андреасен (Дания/Холандия/Германия), Рада Букова (България/Франция), Йоханес Шварц (Германия/Холандия), Стела Василева (България), Войн де Войн (България), Зуска Макерт (Германия), Тине Мелцер (Германия/Холандия), Светлана Мирчева (България), Боряна Петкова (България/Франция), Райчо Станев (България).


В деня след откриването, на 7 октомври, събота, от 16:30 Тине Мелцер ще изнесе лекция на тема „ПОЛИФОНИЯ – Образи в езика и да казваш, като показваш“. Тине Мелцер е художничка и изследователка с фокус върху езика. Тя получава докторската си степен от университета Плеймут във Великобритания през 2014 г. за дисертацията си на тема „Лудвиг Витгенщайн среща Гъртруд Стайн“. От 2004 г. насам преподава в Академията Gerrit Rietveld в Амстердам, както и в различни университети и академии. Издателство „Rollo Press“ скоро публикува книгата й "Taxidermy for Language-animals", която беше избрана за една от „Най-хубавите швейцарски книги“ за 2016 от Federal Office of Culture FOC.


Тя описва предстоящата си лекция в София така:


Образът и езикът са един за друг като дом. Значението и интерпретацията зависят от взаимодействието между двете. В дискурса на значението и интерпретацията на образите ние говорим и пишем, а в художествените творби използваме букви и кодове. Лекцията „Полифония“ представя тези проблеми в артистичната практика и рефлексия върху тях. Тя има за цел да направи връзка между процеси от философията, теорията на възприятието и взаимоотношенията между дума и образ.


Повече информация за всички събития в Гьоте-институт България ще откриете в сайта и във фейсбук