Tърсене по
  • Разкажи ни КДК
    Разкажи ни КДК

Пространство за социални и културни събития ТаМ започва изследване на историята на сградата на ул. Велчо Джамджията 16 в старата столица, позната като Клуб на дейците на културата. Старт на проучването ще даде среща под надслов „Разкажи ни КДК“, която ще се проведе в събота, 15 януари от 14:00 ч. на същото място.


По време на събитието екипът на клуб ТаМ ще разкаже за планираните дейности във връзка със създаването на архив на КДК и ще представи изследователите, които ще работят по темата в следващите няколко месеца. Организаторите си поставят за цел да съберат и дигитализират архив с документи, снимки и лични истории. Тази нелека задача е поверена на екип от двама изследователи – д-р Зорница Драганова (културолог и антрополог към БАН) и арх. Веселин Алексиев (реставрация, консервация и социализация на сгради паметници на културата).


„Обживяването на сградата и превръщането ѝ в съвременен общностен център за култура, изкуство и диалог, минава през изследване и осмисляне на нейното минало.“, казва Галин Попов от екипа на ТаМ и пояснява: „Мястото дълги години е имало важна културна функция за града като Клуб на културните дейци. Нашият екип иска да проучи това наследство, за да го съхраним и представим по привлекателен за съвременната аудитория начин. Освен миналото на КДК ще изследваме функцията и историята на сградата преди основаването на клуба, както и развитието ѝ от 90-те до наши дни. Събраните истории ще бъдат достъпни онлайн, а десет творци ще създадат артистични творби в областта на театъра, танца и визуалните изкуства, стъпвайки върху архива.


Организаторите отправят покана към всеки, който има лична история, семейни спомени и снимки, свързани със сградата на ул. Велчо Джамджията 16 да заповяда на събитието. Създадена е и фейсбук група „Разкажи ни КДК Велико Търново“, където дискусията ще продължи и онлайн.


След продължителна обществена кампания, подкрепена от местната и артистичната общност, както и от отговорните институции, клуб ТаМ Велико Търново се премести в приземния етаж на сградата на Велчо Джамджията 16 през 2021 г. С помощта на дарения започнаха ремонтни дейности на пространството, което дълги години беше изоставено и неподдържано. Архитекти от AIA студио безвъзмездно се ангажираха с каузата и създадоха проект, който да запази архитектурната стойност на сградата като част от културното наследство на Велико Търново.


Проучването се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ в рамките на проект „Бъдеще за КДК“.


Повече информация за събитието тук, а за Фейсбук група „Разкажи ни КДК тук.


ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТаМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели. (www.tamvt.com)