Tърсене по
  • Събитие „100 часа астрономия“ организира Институтът по астрономия
    Събитие „100 часа астрономия“ организира Институтът по астрономия

Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН организира серия от събития, посветени на 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз (МАС).


Първото събитие - “100 часа астрономия” ще се проведе на 12 януари от 12:00 ч. в София Тех Парк в рамките на астромаратон по цялата планета.


Популярни лекции ще представят ключови моменти от историята на МАС, най-интересните астрономически явления през 2019 г., както и новите космически мисии до Слънцето. Ще бъде хвърлена светлина върху природата на някои впечатляващи астрономически обекти, като свръхнови и т. нар. “проблясващи” звезди. Ще бъде пресъздаден известният експеримент на Ератостен за определяне размерите на Земята.


Гостите ще могат да научат какви са проявите на магнитните полета при звездите, ще имат възможност да наблюдават космически лъчи, както и да видят как и защо се сваля огледалото на големия телескоп в Националната обсерватория. За пръв път ще бъде представена изложбата “Нагоре и отвъд”, посветена на съвременната астрономия и изследването на космоса, както и ролята и историята на МАС в едно столетие на научни изследвания и открития


Събитията по повод 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз ще продължат в България през цялата година. Сред тях са серия от публични лекции на астрономически теми в неформална обстановка, летни школи по астрономия за ученици с обучение по астрономия, наблюдения и астрофотография и др. 


***