Tърсене по
  • Sofia MENAR Film Fest/ София МЕНАР Филм Фест
    Sofia MENAR Film Fest/ София МЕНАР Филм Фест


Ливанският хит „Любов по правилата” открива деветия Sofia MENAR


Фестивалът Sofia MENAR ще стартира за девети път на 12-ти януари с избрана селекция от най-добрите заглавия от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. До 29-ти януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център и Гьоте институт ще бъдат показани над 50 премиери.


Фестивалът ще бъде открит с прожекция на ливанския хит „Любов по правилата”. Комедията беше сред фаворитите на зрителите на фестивалите в Ротердам и Сънданс. Историята представя три набожни семейни двойки от Бейрут, които се опитват да поддържат искрата на любовния живот, без да нарушават правилата на Корана. Ауатеф е принудена да наеме втора жена, за да я отменя в похотливите нощни набези на страстния й съпруг. Ревнивецът Мухтар търси мъж за бившата си жена, за да може да се ожени за нея за четвърти път, а наскоро разведената Лубна накрая ще има любимия си, но за кратко, защото се оказва, че той е семеен. Всички те правят жертви в името на любовта, но играта трябва да е по правилата.

Един от акцентите в програмата е „Айдълът от Газа” на Хани Абу-Асад (номинации за „Оскар” за „Раят днес” и „Омар”), представящ перипетиите в живота на победителя от „Араб Айдъл” Мухамад Асаф, който като дете пее за пари по сватби, след което работи като шофьор на такси и накрая успява да спечели най-известния музикален формат в арабския свят.


„Мимози” идва на Sofia MENAR с наградата на критиката от фестивала в Кан. Историята следва керван, който съпровожда умиращ старец в последния му път през Атласките планини. Неговото прощално желание е да умре в родния град Сиджилмаса, където са погребани близките му. Зрителите са част от едно мистично пътуване и духовно себеопознаване.


В програмата на фестивала е и алжирското предложение за чуждоезичен „Оскар” тази година – „Кладенецът”. Филмът е отличен с 4 награди от фестивала в Александрия и представя историята на жителите на планинско селце, които остават без вода по време на войната за независимост в Алжир.
Тази година фокусът на фестивала е върху кинематографиите на страните от Централна Азия и Азербайджан. В програмата са 11 премиерни заглавия от Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Азербайджан.

Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на Република Ливан, Посолството на Държавата Палестина, Посолството на Република Индонезия, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на НДР Алжир, Посолството на Република Казахстан, Посолството на Република Азербайджан, Културното представителство към посолството на ИР Иран, Гьоте институт, Чешки център, Институт Сервантес, Фондация Девам.


Програмата на фестивала ще бъде оповестена съвсем скоро, информация за всеки от филмите, може да намерите на сайта.