Tърсене по
  • Зрелищно светлинно и лазерно шоу ще отбележат 40-годишнината на паметника „Създатели на българската държава“
    Зрелищно светлинно и лазерно шоу ще отбележат 40-годишнината на паметника „Създатели на българската държава“

През 2021-ва година се навършват 40 години от откриването на МК „Създатели на българската държава“. По този повод зам.-кметът по образование и култура Найден Косев представи акценти от честването на годишнината днес, по време на брифинг в Областния информационен център. Той припомни, че със своята архитектурна пластика и скулптурни форми паметникът представя най-значимите исторически моменти на създаването и развитието на България. Силно и много емоционално е въздействието му както за шуменци, така и за българските и чуждестранните туристи, които го посещават, каза Косев. Интересно е също, че със самата композиция се реализира нова архитектурна форма – мемориален комплекс, който се превръща в едно от най-значимите произведения на монументалното изкуство от 80-те години. Паметникът е открит на 28 ноември 1981 г. във връзка с мащабната инициатива за отбелязване на 1300 години от началото на българската държава.


„За съжаление, последните две години са белязани от коронавирусната пандемия и намеренията ни за по-мащабни чествания на тази годишнина се осуетиха“, обясни Найден Косев. Тържественото отбелязване на 40-годишнината ще се ограничи с близо едночасова програма на открито на паметника на 26 ноември. От 17.00 часа под мозайката триптих НД „Традиция“ ще представи спектакъла „Създатели на българската държава“. На гостите, участници в изграждането на монумента, ще бъдат връчени специално изработени за годишнината плакети с изображение на паметника. Веднага след това ще започнат светлинното и лазерното шоу. Те също са подготвени специално за честването и ще могат да се наблюдават както вътре в самия мемориален комплекс, така и от града в подножието на паметника. Тематично ще бъдат осветени скулптурните фигури. В 3D мапинг ще бъдат анимирани и проектирани архивни видеа и кадри с дрон, които проследяват изграждането на мемориала от празната поляна до извисяването на монумента. Програмата ще завърши с празнични илюминации, които ще бъдат синхронизирани и със специално подбрана музика. Община Шумен организира безплатен транспорт за гражданите, които желаят да присъстват на честването. Автобусите ще тръгват от общината в 16.00 и 16.30 часа и ще направят още два курса и на връщане след приключване на събитието.


Паметникът „Създатели на българската държава“ се превърна в знаков елемент на туристическата карта на България. Интересът към него расте, а в съчетание с условията, които предлага и Шуменското плато, комплексът е притегателно място също за спортни и културни събития, припомни Косев. Тук са провеждани състезания по различни летателни спортове, туристическо ориентиране, лека атлетика и др. Паметникът е бил сцена на концерти, театрални, оперни и фолклорни спектакли. Тук публиката се е наслаждавала на изпълненията на хора за църковно-славянски песнопения „Йоан Кукузел-Ангелогласният“, Валя Балканска, Елица Тодорова и Стунджи, на обичания от публиката италиански тенор Фабио Армилиато, Йоана Буковска, Надежда Цанова, примабалерината Веса Тонова и балетиста Росен Канев, участниците във фестивала „Шумла“ и др.


През тази година паметникът беше специално представен като един от маршрутите във виртуалното издание на Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“ през април, но технологиите не могат да заместят цялостното преживяване на място. Липсата на реални посещения беше донякъде компенсирана от възможностите на дигиталната реклама за популяризиране, която да доведе тук повече туристи в бъдеще.


Шумен, МК „Създатели на българската държава“, РИМ, Шуменската крепост, Томбул джамия, НИАР „Мадара“ и др. обекти присъстват вече и в официалния интерактивен гид на България, създаден със съдействието на Министерството на туризма – iLoveBulgaria. В класацията на платформата паметникът е сред десетте най-посещавани туристически обекти през летните месеци на тази година – юни, юли и август(на осмо място).


Статистиката показва, че от началото на годината досега близо 18 000 туристи са посетили комплекса, като от тях 3 100 са от чужбина. От неговото създаване досега паметникът е посрещнал общо близо 2 400 000 туристи, посочи още Косев. Той направи уточнението, че това са само регистрираните посетители, които са заявили беседи. В действителност броят им е много по-голям.