Tърсене по
  • Карикатурен десант 2017
    Карикатурен десант 2017

ПРОГРАМА:


5 октомври, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово
17.00 ч. – Редакционна карикатура  –  
лекция на Дарил Кейгъл (САЩ)
18.30 ч. – Откриване на 7 гостуващи изложби
- 6 октомври, ТАМ – Велико Търново
19.00 ч. - Редакционна карикатура  –
лекция на Дарил Кейгъл (САЩ)
- 7 октомври, Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово
11.00 – 13.00 ч. – Рисувай с Кейгъл и Комарницки! –   творческо ателие (за участници на възраст 14+)


Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще открие новия творчески сезон с традиционното си събитие от есенния културен календар, посветено на изкуството на карикатурата – „Карикатурен десант“. Залите на Веселата къща вече се „окупират“ от стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове на творци от цял свят – 7 мащабни изложби с над 500 творби на 150 автори завладяват музейната територия:


42. Национална изложба на карикатурата – гостува секция „Карикатура“ на СБХ  


Изложбата представя годишен преглед на най-новите творби, създадени от родни майстори на рисувания хумор. В настоящата селекция са включени  133 карикатури на 20 художници. Особено впечатление тази година прави отстъплението от политическите теми и втръсналите политически субекти, така обилно карикатурени в предишните издания. Интерпретирани са вечните теми: любов, секс, отношенията между половете, екология, вино, космос, спорт, пари, бизнес и т.н. Присъства и политическият шарж, а и неполитическият – също. 


51204


„100 години от Октомврийската революция“ –  изложба на клуб „Архигум“ (Украйна)


Изложбата  показва карикатура от 1917 до 2017 година с поглед назад към Октоврийската революция и нейните обещания. „Как е изглеждала страната, в която сме родени и израснали?“, пита Виктор Кудин, оглавяващ клуба за карикатура „Архигум“ в Украйна и отговаря: „Била е страната на „Голямата лъжа“, страната  на диктатурата на партийните лидери, в която съществуващите структури са обхващали цялото общество.“ В изложбата са включени творби на утвърдени имена в жанра, като Кособукин, Казаневски, Кудин, Казански, Кустовски и др. 


51208


„Тръмп – 9 месеца по-късно“ (от най-добрите карикатуристи в света)


Изложените творби са на карикатуристи от  вестникарския синдикат на Дарил Кейгъл (CagleWorld.com). Повече от половината вестници в САЩ са абонирани за него, така че тази изложба показва карикатурната гледна точка за Тръмп, която виждат повечето американски читатели. Настоящият президент е изобразен като безброй чудовища с характерния  му перчем върху Годзила, Кинг Конг, Франкенщайн, Ку Клукс Клан и Дракула. Тръмп дава достатъчно поводи на карикатуристите да го сравнят дори с Хитлер и Сатаната и да извадят най-суровите си метафори. 


51205


Дарил Кейгъл. Редакционна карикатура


Дарил Кейгъл  е един от най-продуктивните американски карикатуристи през последните четиридесет години. Двадесет години работи с Мъпетите на Джим Хенсън, илюстрира десетки книги, списания, календари и всякакви продукти. Работил е като редакционен карикатурист в Хаваи, след което става редакционен карикатурист на онлайн изданието Slate.com на Вашингтон поуст и msnbc.com. Понастоящем управлява бизнес, който продава творбите на водещи редакционни карикатуристи от цял свят и ръководи мащабен интернет сайт за карикатура, Cagle.com. Бил е президент на Националното дружество на карикатуристите и на Фондацията на Националното дружество на карикатуристите в Америка. 


51207


 „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939–1953 г.“ – визуално изследване на Антон Стайков


Изложбата представя 40 репродукции на вестник „Папагал“ от периода 1939 – 1953 г.,  отразяващи съдбата на България в трагичния военен преход между царство и народна република през очите на карикатурата, пропагандата, стереотипите за съседите и великите сили. „Папагал“ е своеобразна „библия за бедните“, която чрез разбираеми, банални метафори показва „театъра“ на военния и следвоенен свят. Автори, които определят стила, са Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Теню Пиндарев, а най-много карикатури рисуват Николай Бонев (преди 1944 г.) и Васил Виденов-Вави (след 1946 г.), които са и главни редактори в двата периода. 


51209


„Стършел“ и приятели“ – историята на вестника и неговите автори


Изложбата включва 19 табла със снимки и документи, разказващи 70-годишната история на сатиричния вестник, както и 79 творби на три поколения стършелови художници. „Стършел“ е своеобразен клуб на критично мислещите и възприелите неговия девиз: „Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота!“ В изложбата със свои карикатури участват 17 художници: Велин Андреев, Генчо Симеонов, Доньо Донев, Милко Диков, Георги Чавдаров, Георги Чаушов, Валери Лютов, Николай Пекарев, Ивайло Нинов, Мирчо Мирчев, Христо Комарницки, Любомир Михайлов, Чавдар Николов, Светлин Стефанов, Иван Кутузов, Ивайло Цветков, Маргарита Янчева. 


 


51211


 „С (без) думи“ – самостоятелна изложба на Маргарита Янчева  


Художничката членува в СБХ – секция „Карикатура“ и сътрудничи на в. „Стършел“.  Лауреат е на редица престижни отличия: Награда на секция „Карикатура“ на СБХ от 37. Национална изложба (2012), Втора награда от Биеналето на карикатурата – Верчели, Италия (2014), Награда „Сребърна маска“ – Вевчани, Македония (2015), Награда на в. „Стършел“ и Награда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ от 42. Национална изложба на карикатурата – София (2017). В изложбата са представени 32 карикатури, публикувани през годините на страниците на вестник „Стършел“. 


Оригинално въведение към интересните изложби ще поднесе американският карикатурист Дарил Кейгъл, който ще направи презентация, посветена на политическата карикатура и ще представи самостоятелната си изложба от редакционни карикатури.


51206


Освен него, Домът на хумора и сатирата очаква още специални гости: художника и изследовател на българското хумористично изкуство Антон Стайков, управителя на в. „Стършел“ Румен Белчев, главния редактор Михаил Вешим и сътрудничката на вестника Маргарита Янчева. Те ще направят своеобразен тур из залите на Дома и ще представят пред публиката гостуващите изложби в „Карикатурния десант“. Специално участие ще вземат членовете на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи Христо Комарницки, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев, които  ще разкажат за появата и перипетиите на най-новия сатиричен вестник „Прас прес“. Гостите на събитието ще имат възможността да разгледат всичките 13 броя на вестника, както и издадения през лятото албум „Бира, секс и Прас’n’Прес“.