10 безплатни неща за правене в Прага (част 2)

  • 10 безплатни неща за правене в Прага (част 2)
    10 безплатни неща за правене в Прага (част 2)

Прага е едно от местата, които впечатляват, завладяват и ще искате някои ден отново да се върнете тук. Има толкова много неща, които да видите, толкова изкуство, история и забележителности.

Но нека разгледаме 10 безплатни неща за правене в Прага, на които можете да се насладите при следващото си пътуване:

6. Странното и прекрасното

10 безплатни неща за правене в Прага (част 2)
Снимка: pixabay

Прага не е дом само на готическия и бароковия стил, в града започват да се появяват множество красиви модерни и странно привлекателни сгради. Телевизионната кула на Жизков е построена между 1985 г. и 1992 г. Като не много красива архитектурна част, най-високата сграда в Прага не е точно самата атракция, но безгрижните, пълзящи бебета на художника Дейвид Черни по стълбовете на кулата са задължителни за разглеждане - ако не, само повярвайте в тяхното съществуване. Танцуващата къща, наричана понякога „Пияната къща“ поради липсата на симетрия и причудливи линии, е построена през 1996 г. Твърди се, че Танцуващата къща представлява двойка, танцуващи заедно.

7. Старият градски площад

10 безплатни неща за правене в Прага (част 2)
Снимка: pixabay

Един от двата основни площада в града, той е едно от най-красивите исторически места в Европа. Най-забележителните забележителности на площада са църквата на Дева Мария преди Тайн, кулата на Старото кметство и астрономическия часовник и зашеметяващата църква "Свети Никола".

Часовниковата кула, инсталирана през 1410 г., е третият най-стар астрономически часовник в света. Всеки час, часовникът пуска шоу с кукли, тромпети и скелети, които винаги привличат тълпа. Пристигнете пет или десет минути по-рано и се насладете на малкото шоу.

Църквата на Дева Мария преди Тин е мощна готическа следа в Прага и внушителните шпили могат да се видят из целия град. Tyn Church е впечатляваща през деня, поразителна през нощта и също толкова страхопочитателна отвътре. Двете шпили са типични за готическата архитектура по това, че не са симетрични. Вместо това представляват мъжествената и женствената страна на света.

8. Карлов мост

10 безплатни неща за правене в Прага (част 2)
Снимка: pixabay

Трудно е да прекараш ден в Прага, без поне да хвърлиш поглед върху основната връзка между двете половини на града. Този прекрасен средновековен каменен мост е осеян с барокови статуи на известни чешки лидери, светци и художници от 1706г.

Мостът често е пълен с туристи през деня, така че изчакайте да падне нощта, за да се насладите на атмосферата и тихата разходка през река Влтава. Уверете се, че ще поставите ръка върху статуята на Свети Йоан Непомук, за да ви се сбъдне едно желание.

Лесно разпознаваема, тази статуя изглежда полирана и блестяща от милионите надежди и желания, които преди вас са я докоснали.

9. Еленския ров

10 безплатни неща за правене в Прага (част 2)
Снимка: wikimedia

Едно от най-очевидните, но най-малко посещавани места в Прага. За да стигнете до рова, се насочете към главната порта на Пражкия замък, минете покрай лудата тълпа от туристи и се насочете надолу към стената с надпис Jelení Příkop.

Скитайки из пищните места, ще намерите разнообразие от скулптури, забележителни гледки на града и връзки до другите части на замъка. Най-впечатляващата черта на еленския ров трябва да бъде тухленият тунел, който минава под портата на замъка.

10. Пийте бира

10 безплатни неща за правене в Прага (част 2)
Снимка: pixabay

Очевидно това не е безплатен вариант, но когато бирата е по-евтина от водата, би било грубо от наша страна да не я поставим в този списък. Чешката република е на първо място от всички страни в света, когато става дума за пиене на бира. Бирата се сервира навсякъде и се пие от всички по всяко време на деня.