10 библиотеки, които си струва да видите

  • 10 библиотеки, които си струва да видите
    10 библиотеки, които си струва да видите

Зимата предразполага към повече време на закрито, затова подбрахме 10 удивителни библиотеки по света, където няма да се чувствате притиснати между четири мрачни стени, а можете да преживеете истинско приключение между кориците на книгите. 

Напред на книжно пътешествие!

Библиотеката на Адмонтското абатство (Австрия)

8324

В това изключително разкошно абатство, разположено в самото сърце на Австрийските Алпи, се помещава най-голямата манастирска библиотека в света. Но със своя стил рококо тя няма абсолютно нищо монашеско!

Библиотека Александрина, Александрия (Египет)

8325

Създадена заради инициативата на ЮНЕСКО да се построи една огромна библиотека на арабския свят на мястото на античната сграда на Александрийската библиотека. Тази сграда в египетския е дело на норвежката агенция Снохета.

Държавната библиотека в Берлин (Германия)

8329

Издигната е на територията на Културфорум - група културни сгради, построени до границите на Берлинската стена след Втората световна война. Държавната библиотека е проектирана от Ханс Шароун.

Кралската библиотека в Копенхаген (Дания)

8330

„Черният диамант”, както го наричат, имайки предвид външната му архитектура и облицовката с тъмни плочки, е творба на датчанина Пер Киркеби. Това културно бижу е най-новата от четирите части на един комплекс.

Библиотеката на Френския институт, Париж (Франция)

8332

Френският институт е известен с това, че там се събират академиците от Френската академия, прочутите „безсмъртни”. Наистина техните заседания не са открити, но простосмъртните могат да се възползват от това място, като посещават библиотеката Мазарин или учат в нея (адрес: 23, Quai de Conti).

Държавната библиотека на Виктория, Мелбърн (Австралия)

8328

Известна със своята стая с купол, библиотеката в Мелбърн по проект на Норман Г. Пийбълс е предвидена да побира един милион тома. Днес те са милион и половина: достатъчно за цял живот, че и повече.

Нюйоркската обществена библиотека (САЩ)

8326

Втората библиотека в Съединените щати по брой томове след Библиотеката на Конгреса, Нюйоркската обществена библиотека е построена на няколко етапа. Инвестицията на мецената Карнеги била определяща: през 1901 г. той предоставя 5,2 милиона долара на град Ню Йорк, за да се построят филиали, с единственото условие Ню Йорк да ги поддържа.

Библиотеката на парламента, Отава (Канада)

8331

Истински национален символ, който се появява върху банкнотата от десет канадски долара, тази сграда е реставрирана през 2006 г. Най-хубавата част без никакво съмнение е една от читалните, разположена около статуя на кралица Виктория (на снимката).

Библиотеката в Щутгарт (Германия)

8333

Открита през 2011 г., тази сграда, проектирана от корейската архитектурна фирма Юн Янг Йи, прилича на огромен монолитен куб. Вътре всичко е бяло. Действително концептуално, но и доста функционално.

Апостолическата ватиканска библиотеката (Ватикана)

8327

Известна като една от най-старите библиотеки в света, с уникални ръкописи, Държавната библиотека на Светия престол се отличава със старателната украса на Сикстинската капела.