10 факта за Коледа, които не знаете

  • 10 факта за Коледа, които не знаете
    10 факта за Коледа, които не знаете

Обикновено Коледа толкова бързо ни увлича в своята магия, че рядко ни остава време да се запитаме кое, откъде и защо е дошло. Ето няколко любопитни факта, които отговарят на въпросите, които не си задаваме. 

Честит не-рожден ден! 

Противно на общото схващане, в Библията не се споменава конкретна дата на раждането на Исус. Всъщност, повечето историци вярват, че той е роден през пролетта. През 4-и век Католическата църква решава да обяви рождения ден на Исус за официален празник и Папа Юлий Първи избира датата 25-и декември за Рождество Христово. По-интересният факт обаче е, че датата съвпада с езическия празник Сатурналия, който в превод означава “оргия”. Твърди се, че това е чиста случайност.

Война по време на Коледа

Пет месеца след започването на Първата световна война, войските по Западния фронт си взели почивка, за да пеят коледни песни едни на други, ширейки се из бойното поле. На следващата сутрин немските войски излезли от окопите и започнали да пристъпват към Съюзническите войски, пеейки Весела Коледа (Merry Christmas) на английски. За щастие, това не било трик. Дузини британски войници се появили, за да ги поздравят, а някои дори разменили цигари като подаръци. Обявеното по-късно като “Коледното примирие на 1914 г.” е един от последните примери за рицарско поведение по време на война.

Колониална Коледа 

От 1659 г. до 1681 г. демонстрацията на празнично настроение в Бостън би ви струвала глоба от 5 шилинга. Да, Коледа била нелегална по времето, когато днешните САЩ са били чужди колонии. Коледа била толкова маловажна в „ранна“ Америка, че след Войната за независимост Конгресът не си взима почивен ден, за да отпразнува празника. Вместо това първата му сесия се състои на Бъдни вечер 1787 г. Почти цял век отнема на Конкреса, за да обяви Коледа за федерален празник.

Лирически герой 

Полетът на Дядо Коледа на шейна в небето е описан за първи път от американския писател Уошингтън Ървинг през 1819 г. В сборника с кратки истории “Бележки на Джефри Крейън” Ървинг описва сън, в който св. Никола се рее из небето в безтегловен вагон. Историите стават толкова популярни, че Коледа претърпява същинско възраждане в Щатите, а самият Ървинг започва да се издържа само с писане и фактически става първият професионален американски писател. 

Родени от реклама 

Симпатичният елен с червен нос на име Рудолф може и да е започнал своята кариера  като шофьор на Дядо Коледа, но голямата слава го настига, едва когато се превръща в рекламен трик. Робърт Л. Мей е авторът, който пръв създава “Коледния неудачник” през 1939 г. Целта била да примами клиенти в универсалния магазин Монгомъри Уорд (Montgomery Ward). Снежният човек Фрости също попада в лапите на рекламната индустрия. През 1890 г. производител на уиски използва подобие на Фрости, за да покаже напълно различен вид коледно настроение. Снежният човек бързо става универсално рекламно средство за рекламиране на алкохолни напитки. Той се появява в постери на няколко марки бира и скоч.

НАСА знае истината 

През 1965 г., докато пътуват обратно към орбита, двама астронавти забелязват нещо, което не могат да идентифицират. По радиото го описват като фантастично. След няколко минути напрегнато мълчание в базата на земята се дочува тих звън на камбанки и хармоника. За жалост се оказва, че не дядо Коледа свири “Джингъл белс”, а двамата астронавти, които решили да се пошегуват. По-късно мъжете даряват хармониката и звънчетата на Националния музей на авиацията и астронавтиката, където в момента са изложени на показ. 

Целуни ме!

Традицията за целуване под имел, която съществува в много общества, съвсем не е коледно чудо. Първоначално този обичай е свързван с древноримския фестивал Сатурналия, а също така е възприеман и като примитивен брачен обект. Самото растение се счита за вълшебно и лековито според много народи и предания. Според келтски и тевтонски легенди, имелът е магически – може да лекува рани, повишава плодородието, носи късмет и отблъсква зли духове. В Скандинавия белият имел бил считам за свещено растение и бил посветен на слънчевия бог Балдур. 

О, Таненбаум!

Още преди християнските времена, германците украсявали вечнозелени дървета, за да осветят тъмните мрачни дни на зимното слънцестоене. Първите коледни елхи, така, както ги познаваме днес, се появяват през 17-и век в Страсбург и стигат до Пенсилвания през 20-те години на 18-и век с пристигането на германски имигранти. Когато Кралица Виктория се омъжила за германския принц Албърт през 1840 г., той пренесъл традицията в Англия. Осем години по-късно, първият американски вестник публикува снимка на Кралското коледно дърво и американците извън Пенсилвания бързо последвали примера. 

Яслите - преди и сега

Още през 1224 г. светът е видял своето раждане, когато св. Франциск от Асизи с помощта на живи животни пресъздава раждането на Исус. Целта му била да обясни празника на своите последователи. По време на това първо представяне, Яслата също така била използвана за олтар на коледна литургия. 

Коледа по света 

Коледните традиции се различават между различните култури. Финландците често посещават сауни на Бъдни вечер, докато португалците честват денят на живите и мъртвите на Коледа, и определят допълнителни места за душите на починалите. В Гърция някои вярват, че злите духове, наречени „каликанцери“, препускат диво и хаотично по време на 12-те дни на Коледа. Повечето гърци не си разменят подаръци до 1-ви януари – денят на св. Васил. Благодарение на своето географско положение пък, новозенландците и австралийците се наслаждават на Коледа на плажа или на барбекю. Междувременно Испания приветства най-голямата лотария в света.