10 интересни фестивала от цял свят

  • 10 интересни фестивала от цял свят
    10 интересни фестивала от цял свят

По света съществуват най-различни фестивали, които си заслужава да бъдат посетени поне по веднъж.

Те са наистина многобройни и разпръснати по всички краища на земното кълбо, като някои от тях се открояват с необикновена пищност и цветност.  Именно на тези зрелищни събития е посветена днешната ни класация. Ето и някои от най-интересните такива фестивали:

1. Bradesco Seguros, Бразилия

Карнавалът в Рио де Жанейро, безспорно е много мащабно събитие, но сега искаме да обърнем внимание на един друг фестивал, провеждащ се ежегодно на същото място, а именно – фестивалът на светещото коледно дърво. Това коледно дърво е наистина впечатляваща гледка, тъй като е осветено от над 3 млн. крушки, а размерите му са грандиозни – 85 м. височина и 542 тона тегло. Интересното е, че всяка година на 30-ти декември дървото се понася по водите на атлантическото крайбрежие, захранвано от 6 генератора. Така то остава да свети до 6-ти януари. Любопитен е и факта, че въпросното коледно дърво държи рекорда за най-голямо плаващо в книгата на Гинес.

10 интересни фестивала от цял свят

2. Burning Man, САЩ

Този музикален фестивал се провежда всяка година, в края на лятото, в пустинната територия на Невада, където събира около 50 000 души. Посветен е на алтернативното изкуство, във всичките му форми, като за пръв път се провежда през 1986 г. Всичко на фестивала – от арт инсталациите до храните и напитките, е осигурено от самите зрители, на комунален принцип –  това ги превръща в преки участници в мероприятието.

10 интересни фестивала от цял свят

3. Awa Odori, Япония

Фестивалът Awa Odori представя японското танцово изкуство, по един впечатляващ и незабравим начин. Провежда се всяка година в средата на август, в Токошима, и е определяно като едно от най-значимите културни събития в страната. Неслучайно броят на посетителите му надхвърля 1 млн. души, дошли от близо и далеч, за да се насладят на японската култура и грациозност.

10 интересни фестивала от цял свят

 4. Inti Raymi, Перу

Този фестивал датира още от времето на древните инки, които чрез него почитали Бога на Слънцето – Инти. Днес той продължава да се провежда в древната столица Куско на 24 юни всяка година (тогава е зимното слънцестоене в южното полукълбо). По време на този събор местните племена се обличат в традиционни носии, боядисват лицата си и изпълняват древни ритуали. Мистичната атмосфера привлича хиляди посетители, както от страната, така и от чужбина.

10 интересни фестивала от цял свят

5. White Nights Festival, Санкт Петербург, Русия

Първоначално този фестивал е възникнал като празник, отбелязващ края на учебната година в Русия. Днес  White Nights Festival е международен фестивал на изкуствата, провеждащ се по време на арктическия сезон, когато слънцето все още може да се види в полунощ. Мероприятието е ежегодно, като всеки посетител има възможност да се наслади на една приказна красота и великолепие – кораби, украсени с разноцветни платна, фойерверки и артисти от различни жанрове са само част от атракциите. Това мащабно събитие всяка година събира милиони посетители от всички краища на света.

10 интересни фестивала от цял свят

6. Elephant Festival, Джайпур, Индия

По време на този фестивал посетителите могат да се запознаят отблизо с народопсихологията на индийците и да разберат защо слонът е на такава почит в страната – смятан е едва ли не за член от семейството.  Тук ще видите стотици слонове, облечени в шарени костюми, които се надбягват, играят поло и дърпат въже. Ще имате възможност и да направите нещо, което не се случва всеки ден, а именно – да се повозите на слон.

10 интересни фестивала от цял свят

7. Garma Festival, Австралия

Този фестивал е считан от мнозина за еквивалент на Световния икономически форум в Швейцария. Целта му е да запознае аудиторията с местните традиционни културни обичаи, а също и да ги съхрани. Това са песните Manikay,танцът  bunggul и традиционното изкуство Miny`tji.  GarmaFestival привлича многобройни посетители, сред които и около 2 500 политически и бизнес лидери от цял свят.

10 интересни фестивала от цял свят

8. I Light Marina Bay, Сингапур

Това е фестивал на новите технологии и нестандартни архитектурни решения. 20-те арт инсталации представляват уникални произведения на изкуството, вдъхновени от различни теми. Те осветяват цялата брегова ивица на острова, а що се отнася до посетителите на събитието – предоставя им се възможност да участват както в уъркшопи по традиционно изкуство, така и в трекинги по роботика.

10 интересни фестивала от цял свят

9. Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival, Китай

Вече 35 поредни години в Харбин се провежда най-големият  фестивал на ледените скулптури. За направата им се използват тонове лед, като през нощта фигурите са осветени от бляскави LED светлини. Естествено, мероприятието се провежда през зимата, а температурите са наистина ниски, така че се подгответе добре, в случай че решите да го посетите.

10 интересни фестивала от цял свят

10. Dia de Los Muertos, Мексико

За този фестивал на мъртвите се смята, че е съществувал още по времето на древните ацтеки, а днес има по-скоро забавен характер. По време на него местните се маскират като скелети и изрисуват лицата си, за да наподобяват страховит череп. Вярва се, че по този начин те помагат на починалите си близки в пътя им към отвъдното. Парадът привлича хиляди туристи към Мексико всяка година.

10 интересни фестивала от цял свят