10 изненадващи факта за статуята на Христос Спасителя в Рио

  • 10 изненадващи факта за статуята на Христос Спасителя в Рио
    10 изненадващи факта за статуята на Христос Спасителя в Рио

Христос Спасителя, кацнал на остър хълм над Рио, е разперил ръце сякаш се готви да полети или да обгърне целия свят в любяща прегръдка. Взорът му е вечно обърнат надолу към града с неизгасващи светлини и всички се чудим какво ли вижда там. Статуята е най-голямата атракция на Рио де Жанейро и всяка година я посещават два милиона туристи. Тук ви представяме 10 любопитни факта за нея, които най-вероятно не знаете.

1. Със своите 32 метра, това е третата най-висока статуя на Исус Христос в света. Първите две са в Полша и в Боливия.

2. За да издържа на климатичните условия, е издялана от специален камък, донесен от Швеция.

3. И затова е изключително тежка – цели 635 тона,

4. ...както и скъпа. Някогашната и стойност се равнява на около 6 милиона лева днес. Цялата сума за построяването ѝ е дарена от бразилската католическа общност.

5. И въпреки това природата на няколко пъти я е ранявала. През 2008 година светкавица поврежда веждите и пръстите, а през 2014 – пръстите отново пострадват.

6. Гордо изправената статуя е кацнала на 710-метров връх, който по ирония се нарича „гърбица“ или „corcovado” на португалски.

7. И до статуята водят 220 стъпала, които туристът спокойно има избор да замени за ескалатор или асансьор.

8. Заради впечатляващото си местоположение построяването на статуята отнело цели 9 години – между 1922 и 1931,

9. ...а първоначално е имало две други предложения за модел – едно, в което Исус държи глобус, и друго, в което държи кръст.

10. В крайна сметка добре, че са избрали Исус с разперени ръце, защото от 2007 насам тази статуя е едно от Седемте чудеса на света.