10 любопитни факта за София, които не знаете

  • 10 любопитни факта за София, които не знаете
    10 любопитни факта за София, които не знаете

Мястото, на което живеем, винаги ни се струва едно от най-познатите, но дали наистина е така? Прочетете 10 любопитни факта за София, които са отдавна забравени.

1. Първоначално Южният парк е бил замислян в пейзажен стил (английски парк), който да обхваща площ чак до НДК и Моста на въздишките в София.

2. Първата изградена градина след Освобождението е тази пред Народния театър "Иван Вазв" (само че тогава Народния театър не го е имало). Малцина знаят, че днешното й име е Градска градина. Прочетете и 5 любопитни факта за Градинката пред Народния театър. 

3. Първият телефонен разговор в София е проведен през 1884 г.

4. Десет години след Освобождението в София е внесен и първият велосипед, наречен от Вазов "дяволски колца", а от столичани "бицикъл".

5. На територията на София има 49 минерални извора.

6. Църквата "Света София" няма камбанария, тъй като камбаната й е окачена на високо вековно дърво пред входа й. Според легендите това е в знак на почит към Освобождението, тъй като оттам е биела камбаната в деня на благодарствения молебен.

7. През 1896 г. е внесен първият автомобил в града, от живеещ в София чех.

8. За кратко, в края на 19 век, църквата "Света София" е използвана като наблюдателна кула от столичната пожарна команда.

9. Централният Софийски затвор днес се намира недалеч от самия център на София, но някога мястото е било извън града.

10. Днешният Женски пазар, някога се е помещавал пред централните хали и джамията, негови стари имена са Конски пазар, Житен пазар и Георги Кирков.