10 причини да видите Дряново

  • 10 причини да видите Дряново
    10 причини да видите Дряново
  • 10 причини да видите Дряново
    10 причини да видите Дряново
  • 10 причини да видите Дряново
    10 причини да видите Дряново
  • 10 причини да видите Дряново
    10 причини да видите Дряново
  • 10 причини да видите Дряново
    10 причини да видите Дряново
  • 10 причини да видите Дряново
    10 причини да видите Дряново
  • 10 причини да видите Дряново
    10 причини да видите Дряново

Десет причини да видите Дряново – плюс още една бонус.

Пещерата Бачо Киро

Пещерата е една от първите култивирани у нас. Екскурзоводите са много начетени и забавни. Ако можете да пеете, Концертната зала по късия маршрут е идеалното място за вашата изява - има страхотна акустика. А според учените, за да стигне до този си вид, пещерата се е оформяла 1 800 000 години. Има си Чистилище на греховете - за много грешните.

Дряновският манастир

Красив, добре поддържан и край него има няколко екопътеки – в леко запуснато състояние, но все още проходими. Всички вървят по ръбовете на скалните масиви и откриват страхотна гледка. Не са препоръчителни за малки, буйни деца, със склонност да имитират Батман или Спайдърмен.

Можете да минете по стария път към Дрявновския манастир, който започва от квартал Априлци (под бензиностанцията на Shell). Минава през село Цинга и е изключително живописен. Върви покрай реката, на едно място я пресича. Има място за палатков лагер. Лятото е идеално за почивка и къпане в хладната вода. За плуване не става - плитко е

Мостът на Кольо Фичето 

Мост от римски тип, строен около 1860 г. Самата местност около моста е приятна, има хубава градинка. Църквата "Св. Никола" - красота. Една от великолепните творби на уста Кольо Фичето. Местните много се гордеят с нея, изключително добре запазена. До нея е и първата сграда на първото училище в града - СОУ "М. Райкович", която датира от 1898 година.

Панорамата 

По пътя за Трявна, на около половин километър след Старческия дом, има отбивка. Вдясно. Открива се панорамна гледка към целия град. Подходяща за посещение - ранна пролет, късна есен и зимата - тъй като не е офицален туристически обект, не се поддържа и лятото от тревища не можеш да видиш и обувките си.

И изобщо целият район около града - горите са кръстосани от множество пътеки. Всъщност, един от кратките начини да стигнете до Трявна или Боженци е пеша. Повечето пътеки са удобни за колоездене, а природата е... природа!

Ракия-магия фест 

Уникален по рода си фестивал в село Ганчовец (5 км източно от Дряново). Провежда се септември/октомври. Васко Кръпката свири цяла нощ, а майстори на ракията от цялата страна си мерят градусите. Атмосферата е дружелюбна и има много млади хора.

Лафчиевата и Икономовата къща 

Лафчиевата е къща на три ката, произведение на Кольо Гайдарджията (много талантливи Кольовци има в този край). Уникалното е, че не е използван нито един пирон за изграждането й. А сега, ако, не дай Боже, тръсне едно земетресение, тя сигурно единствена ще остане. Икономовата е втората запазена къща в този край, произведение на Кольо Фичето (другата е Къщата с маймунката във Велико Търново) - красива работа. В експозицията "Кольо Фичето. Живот и творчество"можете да видите макети на всички постройки на Кольо Фичето.

Релефната карта на България - най-голямата и точна релефна карта на България. Намира се в двора на СОУ "М. Райкович". Често е обновявана, най-вече с усилията на местните ученици и млади хора. Гордост наша!

Крепост Боруна (или Калето/Града) - запазена бойна кула от римско време. Намира се над Дряновския манастир. Подходът към нея е чрез екопътеката, която започва от пещерата Бачо Киро. След като се качите на скалата, ще намерите една хубава беседка. Точно до нея, навътре към гората тръгва пътечка. Тя излиза на Калето. Доста приятно местенце, за съжаление, разсипано от иманяри.

Парапланеризъм - съвсем близо до Дряново, над с. Скалско има чудни скали, които са идеални за полети с парапланер. При хубаво време парапланеристите са обичайна гледка. Има удобни ветрове и впечатляващи гледки.

Часовниковата кула - строена през 1778 г. Разрушена впоследствие, но възстановена през 1984 г. Издига се точно в центъра на града. До нея има и бюст-паметник на Васил Левски.

Експозиция "Археология и възраждане" - намира се в подземието на хотела в Манастира. Да в манастира си има хотел. Не може да се сбърка, той е най-голямата сграда там. Но майната му на хотела, експозицията си струва.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътуване и полезни съвети от личен опит!