10 съвета за 20-годишните пътешественици

  • 10 съвета за 20-годишните пътешественици
    10 съвета за 20-годишните пътешественици

20-те ви години са десетилетие, в което да разширите хоризонтите си. Няма по-добър начин за това от пътешествията!

Трябва да знаете, че не всички преживявания, с които се сблъсквате, ще бъдат положителни, но точно това е целта.

Ето няколко полезни неща, които трябва да обмислите преди следващото ви приключение!

1. Пътувайте с малко багаж

Напълнете раницата си най-вече със спомени! Вземете само най-важното със себе си, когато тръгвате на път. Така ще се придвижвате много по-лесно, по-бързо и ще се чувствате по-свободни. Освен това ще сте по-отворени към спонтанна промяна в плана, която може да ви отведе до прекрасни дестинации.

2. Възползвайте се от свободата си

Оттук нататък ангажиментите ви само ще се увеличават, така че не чакайте, а резервирайте билет за следващия автобус, влак, самолет!  Скочете в колата, извикайте приятели и си спретнете едно щуро приключение. Не после - а сега! 

3. Научете се да готвите поне едно местно ястие

Разширете репертоара си в кухнята, като научите поне една рецепта от всяка държава, която посещавате. Така не само ще впечатлите и зарадвате близките си, а и по-лесно ще можете да сготвите нещо вкусно с останалите в хладилника ви продукти! 

4. Научете се да правите поне един местен коктейл

Същото важи и за напитките. Добре направена даува може да ви отведе обратно в Кения, докато автентичен Манхатън ще ви припомни живота в Ню Йорк.

5. Разходете се с местните жители

Контактувайте с хората от местата, които посещавате. Не само ще разширите хоризонтите си, но може да откриете нови приятели. Така ще има при кого да отседнете следващия път! 

6. Не се страхувайте да пътувате сами

Възползвайте се от възможността да прекарате известно време в собствената си компания. Новите преживявания са невероятни, когато се споделят с приятели, но ще усетите една друга емоция, когато пътувате сами.

7. Предизвикайте себе си

Избягайте от зоната си на комфорт. Само така най-пълно ще можете да се докоснете до някоя нова култура. Опитайте се на говорите на езика на местните. Позволете им да ви научат на няколко фрази. Не се знае кога това ще ви е от полза.  И още - изпробвайте забавленията на местните. Това със сигурност ще направи пътешествието ви по-цветно!

8. Излезте от утъпкания път

Картите, GPS-ът са много лесен и удобен начин да  откривате непознати места. Но това, което наистина ще си спомняте, е тайното кътче, което сте открили сам, в страни от пътя! 

9. Пътувайте бавно

Вземете влак, автобус или повървете пеша, когато можете. Пътуването със самолет е в пъти по-бързо, но то няма да нахрани приключенския ви дух! 

10. Използвайте максимално целия ден

Ставайте рано - така ще имате много повече време за разходки, открития и забавления. В крайна сметка, можете да спите навсякъде, но само сега сте на непознато и интересно място! 

+Бонус: Усмихвайте се

Усмивката е част от арсенала на всеки опитен пътешественик. Няма нищо по-заразно от една усмивка. Освен това тя ще ви помогне да намерите нови приятели, нови преживявания и ще ви спести конфузни или неприятни ситуации.