10 съвета за комфортно пътуване с домашен любимец

  • 10 съвета за комфортно пътуване с домашен любимец
    10 съвета за комфортно пътуване с домашен любимец

Ако сте пътували с куче или с котка в автомобил, сте наясно, че голяма част от техните представители не са особени почитатели на пътуването.

Често те се стресират и изнервят, което, вярвайте, може да провали цялото ви пътуване.

Но ако няма на кого да оставите своя домашен любимец или пък не искате да се разделяте с него, няколко простички правила ще ви помогнат безболезнено да преодолеете заедно разстоянието до ваканционната дестинация.

1. Не хранете животното преди или по време на пътуването, за да не му прилошее – иначе ви очаква неприятно чистене.

2. Преди да потеглите с кучето, пуснете го малко по-рано в колата, за да опознае територията, а след това товарете багажа и хората.

3. При слизане следвайте обратния ред кучето да е последно.

10 съвета за комфортно пътуване с домашен любимец

4. Ако то пътува всеки път на едно и също място в колата, ще си го припознава като свое и ще се чувства по-спокойно.

5. Котката задължително трябва да се превозва в клетка. Иначе, разтревожена от непривичните движения и новото място, ще опита да изследва всяко негово кътче, включително и това под педалите, което никак не е препоръчително.

6. По време на пътуването, нека купичката ѝ с вода да е на разположение. А ако возенето продължава по-дълго – и тоалетната.

7. Не тръгвайте без паспорта и лекарствата срещу морска болест и разстройство на вашия домашен любимец.

10 съвета за комфортно пътуване с домашен любимец

8. Щом се раззелени, е добре да разполагате винаги с щипка за вадене на кърлежи.

9. На път винаги има голям риск и кучето, и котето ви да се отскубнат и да побегнат накъдето им видят очите. Затова е добре да им сложите нашийник с вашия адрес и телефон.

10. Когато пристигнете до желаната дестинация, дайте време на четириногия си приятел да опознае новата обстановка и не му се сърдете, ако изневери на утвърдени и отработени навици. Особено ако е малко, животното ще бъде доста объркано от непознатото място и е много вероятно да поиска да се скрие някъде. Имайте предвид също, че ще са му нужни няколко часа, за да се адаптира към новата среда.