10 съвета за начинаещи скиори

  • 10 съвета за начинаещи скиори
    10 съвета за начинаещи скиори

Знаем, че няма да се научите да карате ски от тази статия. Но има няколко неща, които е важно да знаете преди да се заемете с покоряването на пистите по света и у нас. Съвети дава Роар Квареквол (Roar S. Kvarekvål) – професионален норвежки ски учител.

Екипировката

1. Много е важно какви дрехи ще изберете. Трябва да ви е достатъчно топло, но не и прекалено горещо и да се потите.

2. Не забравяйте шапката – много начинаещи скиори не се замислят, че именно през главата излиза топлината от тялото по време на каране.

3. Въпросът с носенето на каска е спорен. Наскоро много британски застрахователи обявиха, че няма да изплащат застраховки, ако скиорът не е носил каска на пистата. Вие не сте сами на пистата и опасността някой друг да ви контузи е реална, също както и тази сами да се нараните. Самият Роар препоръчва носенето на каска.

4. Най-важната част от екипировката ви са ски обувките, защото те са връзката между ските, пистата и вашето тяло. Трябва да са стегнати, но не да ви болят краката, трябва да чувствате краката си стабилни в тях. Най-добре попитайте служителите в магазините за ски екипировка за съвет. За начинаещи ските не трябва да са по-дълги от височината на човека.

Психическа подготовка

5. Приемете факта, че сте начинаещ и недейте да имате твърде големи очаквания. Възможно е да напредвате по-бавно, отколкото сте си представяли, така че не се отчайвайте, а продължавайте да се учите.

6. Бъдете подготвени за това, че тялото ви ще трябва да извършва много движения, които не са естествени за него. Не е лоша идея да почетете малко за спецификата на карането на ски, за да знаете какво ви предстои.

7. Забавлявайте се! Това е може би най-важната част от психологическата подготовка. Ако приемете всичко като забавление (каквото всъщност е карането на ски), дори падането или тромавото придвижване по пистите ще ви се сторят голям купон.

Преди първия урок

8. Много добра идея е преди да отидете за първи път при ски учител, да се качите на ските сами. Намерете напълно равно място и няколко пъти сложете и махнете ските, за да свикнете с усещането за тези дълги неща от краката ви. След това направете опит да се придвижите напред-назад. Идеята е да свикнете със ските (което може да отнеме доста време) и да използвате часовете си със ски учител за напредване в други умения.

Основни съвети за безопасност

9. Вие никога не сте сами на пистата. Дори и да има специално място само за начинаещи, около вас винаги ще има и други скиори. Ако всички спазват основните правила, всичко ще върви безпрепятствено. В повечето ски курорти тези, които са пред вас, са с предимство и е ваша отговорност да ги избегнете. Преди да навлезете на пистата, трябва да спрете и да се огледате. Не трябва да спирате по средата на пистата или където не могат да ви видят отвисоко. Обикновено на сайта на курорта има секция с правилата за скиорите, а може да попитате и в хотела си. 

10. Знаем, че се подразбира, но наистина не е добра идея да се качвате на ски пияни или напушени. Може да ви се стори забавно, но е много опасно, особено когато сте начинаещи. 

Прочетете и 10 съвета за начинаещи сноубордисти.