10-те най-големи грешки на пътешествениците и как да ги избегнем

  • 10-те най-големи грешки на пътешествениците и как да ги избегнем
    10-те най-големи грешки на пътешествениците и как да ги избегнем

Знаем, че понякога, когато сме на път, нещата не се случват точно така, както си ги представяме. 

Ето няколко неща, които със сигурност бихте искали да избегнете.

1. Прекалено многото багаж

Знаем, че е съблазнителна идеята да помъкнете със себе си дрехи за всеки възможен повод, но това доста би затруднило придвижването ви. Освен това пътуването с излишно голям багаж може да доведе до по-високи такси, ако пътувате със самолет. По-добре мислете рационално относно дрехите и вземете толкова, колкото наистина ще облечете.

2. Да не проверите плана на мобилния си телефон

Изключете мобилния си интернет още преди да се качите в самолета! Ако наистина много ви трябва интернет, по-добре закпете местна сим карта, когато пристигнете в желаната от вас дестинация. Другият вариант е да разчитате на места с wi-fi.

3. Да нямате достатъчно време между два полета

Всички знаем, че полетите могат да бъдат непредсказуеми, което понякога може да ни изиграе лоша шега, ако летим с прекачване. Затова, когато резервирате билети, планирайте малко по-голяма дупка межу двата полета – доста по-сигурно е.

4. Да не обмените пари на летището

Веднага щом пристигнете в избраната от вас дестинация, ще ви потрябва местна валута. Затова ви съветваме още преди да заминете, да обмените пари. Ако по някаква причина не сте го направили, по-добре попитайте някой местен къде би било най-изгодно да го направите.

5. Да не уведомите компанията, издала кредитнава ви карта, че ще пътувате

Не забравяйте да помислите за кредитната си карта, ако ще я използвате, тъй като наглед незначително пътуване може да доведе до замразяване на акаунта ви.

6. Да не си направите застраховка

Добре е да си направите туристическа застраховка, защото никога не знаете какво може да се случи. В повечето случаи тя покрива спешни медицински разходи, които могат да ви излязат солено, ако не сте си я направили.

7. Да не проверите изискването за виза

Да ви върнат от границата, само защото нямате виза, би било изключително неприятно. Всяка държава има своя политика относно визите и затова най-добре преди да тръгнете към някоя страна, вижте дали не ви се изисква този документ. Това става най-лесно с проверка на сайта на Министерството на външните работи.

8. Планирането на прекалено много дейности за кратко време

Прекалено забързаният и пълен график на вашето пътуване със сигурност ще се отрази на спокойствието, което е един от най-важните елементи, ако искате да си почивате. Затова вместо да препускате от една забележителност на друга, се уверете, че ще си оставите достатъчно време да поспрете и да се насладите на местата, които посещавате.


9. 
Да не следите за промени в полета

Изключително важно е да преглеждате дали авиокомпаниите не са ви известили за промяна в полета ви. Отделянето на няколко минути, за да се уверите, че сте абсолютно наясно с детайлите около пътуването ви, може да ви спести много нерви.

10. Да не държите ценните си предмети на сигурно

Никой не иска да стане жертва на кражба – особено при пътуване извън граница. Както знаем обаче, туристите са най-уязвимата целева група за джебчии. Затова дръжте парите, телефона и документите си на сигурно място!