10 знамена и тяхната символика

  • 10 знамена и тяхната символика
    10 знамена и тяхната символика

Знамето на всяка държава има собствена история и точно като всеки народ, тя е много различна и съдържа в себе си елементи от най-важните характеристики или приоритети на дадената страна.

За едни това е мирът, за други е религията, за трети независимостта, за четвърти са природните характеристики.

Всяко знаме има своя уникална история и то разказва много за народа си.

Вижте какво разказват флаговете на 10 държави по света.

1. Великобритания

36800

Червеният кръст е на Сейнт Джордж – покровител на Англия, червеният диагонален кръст е на Свети Патрик, покровител на Ирландия, а диагоналният кръст е на Сейнт Андрю - покровител на Шотландия. Символ на Уелс не е включен, тъй като по онова време Уелс е бил част от кралство Англия.

2. САЩ

36801

Днешният вид на знамето е представен на Деня на независимостта през 1960 година. То се състои от 13 хоризонтални ивици, символизиращи 13-те колонии, които обявяват независимост от Англия и формират първоначалния вариант на САЩ. Зваздите пък символизират броя на щатите.

3. Франция

36796

Бялото символизира краля и е цветът на рода Бурбон, които са владеели страната до Френската революция. Синьото и червеното се свързват с Париж и френските революционери, облечени в тези цветове, когато нападат Бастилията по време на Революцията.

4. ЮАР

36804

След освобождаването на Нелсън Мандела от затвора през 1990 година, страната има нужда от нов флаг. Той включва цветовете на партията на Мандела – черно, жълто и зелено, а червеното, бялото и синьото са били на флага на република Трансваал, която е съществувала на тази територия преди да бъде завладяна от британците. Хоризонталният знак Y симовлизира обединението на различни култури в една нация.

5. Германия

36805

Червеното, жълтото и черното са приети през 1840 година от Франкфуртския парламент като официални цветове на страната. Те трябва да символизират демокрацията, а сегашният дизайн на флага е представен след обединението на страната през 1990 година.

6. Китай

36802

Червеното символизира комунистическата партия, а звездите олицетворяват обединението на хората – малките звезди под контрола на Партията – голямата звезда.

7. Бразилия

36798

Мотото на Бразилия е на латински в превод означава: „Ред и прогрес“. То е взето е от мисълта на френския философ Огюст Конт, която гласи: „Любов като принцип, ред като основа, прогрес като цел“. Белите звезди симовлизират нощното небе над Рио де Жанейро.

8. Австрия

36799

Според легендата херцогът на Австрия Леополд Пети се върнал от битка и бялата му дреха била подгизнала от кръв. Когато си махнал колана, там, където е бил той, било единственото останала бяла ивица по дрехите на херцога. Затова и цветовете на този флаг са червено и бяло.

9. Гърция

36797

Деветте хоризонтални ивици са сричките от фразата „Свобода или смърт“ на гръцки, а големият бял кръст символизира православното християнство

10. Гана

36803

Червеното символизира кръвта на падналите за независимостта на страната, жълтото е за минералните богатства, зеленото е за горите и природните богатства, а черната звезда символизира африканската независимост.