11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 1)

  • 11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 1)
    11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 1)

Столицата Белград е задължителна, но отделете време да се впуснете по-дълбоко в централна, западна и южна Сърбия, някои от най-добрите национални паркове на Балканите и автономната област Войводина.

Не можете (или не трябва) да посетите Сърбия, без да минете през центъра и да седнете в някой от баровете в забързания Белград. По същия начин би било престъпно да прескочите шарената Европейска столица на културата - Нови Сад.

Но има много повече за проучване от столицата и нейния втори по големина град. Навлизането в дълбочина в централните и югозападните райони на страната дава плодотворни резултати: цветни градове, славни клисури и планини.

Разгледайте 11-те най-добри места за посещение в Сърбия:

1. Белград

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 1)
Снимка: pixabay

Белград е смесица от грандиозна архитектура, зелени площи, стилни магазини и внушителни сгради в покрайнините на града. Дневният й списък с неща за правене е почти толкова впечатляващ, колкото и през нощта.

За тези, които не си падат по клубовете, крайбрежната алея по река Дунав гъмжи от ресторанти, предлагащи традиционна балканска кухня с модерно усещане.

Ходенето е от съществено значение, тъй като няма метро, ​​свързващо акцентите на града.

2. Нови Сад

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 1)
Снимка: pixabay

Белград винаги е забързан и пълен с хора. За сметка на това, Нови Сад е предимно спокоен. Столицата на автономна област Войводина и бижуто на централна Сърбия, марширува в свой собствен ритъм. Дори когато площад Светозар Милетич в центъра на града се изпълни, например, с хранителен пазар или изпълнения на живо, никой не изглежда особено стресиран или забързан. 

Разхождайки се през центъра, имате възможността да видите великолепни православни църкви, както и по-модерни  магазини за дрехи, барове с места за сядане на открито и разнообразие от салони за сладолед по улица Дунавска, която води до спокойния дунавски парк.

Там ще намерите защитена флора и фауна. Музеите и художествените галерии в града са на пет минути пеша, а кратка разходка над реката ще ви отведе до крепостта Петроварадин. В далечината се вижда национален парк Фруска гора.

3. Национален парк Фрушка гора

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 1)
Снимка: wikimedia

Много е възможно да посетите Fru š ka Gora, най-старият национален парк в Сърбия, като част от пътуване до Нови Сад. Можете да отидете с велосипед или с кола. Заслужава си да пътувате сами, особено за някои от скъпоценните камъни, скрити дълбоко в хълмовете му.

Едно такова изненадващо чудо е манастирът Ново Хопово, действащ манастир с поразителна жълта архитектура. Вътре е впечатляващо, но разглеждането на основите е истинският момент.

В парка има не по-малко от 20 манастира, така че ако сте запалени, можете да начертаете маршрут или да резервирате обиколка на манастирите. Независимо от вашето решение, подгответе се да говорите тихо, дръжте коленете и раменете си покрити и спазвайте правилата.

Разбира се, във Fru š ka Gora има повече от манастири. Радвайте се на чистата зеленина и безкрайните хълмове отгоре, в една от отличните му и изключително изгодни изби. Винарна Ковачевич е силно препоръчвана. Виното и храната са идеалното допълнение към гледката.

4. Сремски Карловци

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 1)
Снимка: wikimedia

Над реката от Нови Сад се намира Сремски Карловци, един от най-известните и атрактивни градове на Войводина. Доста лесно се стига от крепостта Петроварадин. Двете комбинирани правят доста интересно еднодневно пътуване.

Той предлага обичайните: исторически и живописни църкви, красив градски площад, изобилие от зелено пространство, но също така може да се похвали с впечатляващи лозя, някои от които могат да бъдат посещавани от обществеността.

Градът е домакин и на някои сръбски традиции: фестивалът на поезията Бранково коло, фестивал, посветен на вкусната, пръстенообразна немска торта Гугелхуф.

5. Суботица

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 1)
Снимка: wikimedia

Суботица е друг от пастелните цветове на Войводина.

Най-добре е да се посещава през слънчевите месеци (от май до септември), за да подчертае неговия приказен чар, да се насладите на изобилието му от градини и да се възползвате максимално от прекрасното езеро Палик.

Едно нещо, на което трябва да се обърне внимание, е изобилието от интересни забележителности, по-специално кметството, синагогата и причудливия дворец Райхле. Ще се мъчите да се отегчите от разходките из Суботица, но трудно ще го постигнете и просто ще се възхищавате на гледките пред вас.

6. Топола

11 от най-добрите места за посещение в Сърбия (част 1)
Снимка: wikimedia

Град Топола в централна Сърбия е дълго пътуване от столицата и автономния регион Войводина, но си заслужава за тези, които търсят по-малко посещаваните забележителности на Сърбия.

Едната от тях е Oplenac, известна още като църквата "Св. Георги", бяла сграда с няколко купола, до която ще стигнете след разходка из тих парк.

Oplenac всъщност е мавзолей, последното място за почивка на членовете на сръбската и югославска кралска династия Караджерджевич. Вътре мавзолеят е украсен с деликатни религиозни мозаечни дизайни, от тавана до пода. Доста впечатляващо.

След като сте попаднали в тази историческа сграда, на 10 минути път с кола е винарната Александрович. Посетителите могат да обиколят избите за вино и да се насладят на дегустацията на най-добрите вина. Trijumf бял или пенлив е задължителен.