Празнични традиции от цял ​​свят

  • Празнични традиции от цял ​​свят
    Празнични традиции от цял ​​свят

Уникалните обичаи и традиции са това, което прави зимния празничен сезон толкова специален и това време на годината може да изглежда различно в зависимост от това къде се намирате по света. Празниците, които празнуваме – и начините, по които ги празнуваме – са различни в отделните държави и дори в различните градове.

Този сезон научете как се празнуват празничните традиции по целия свят, включително нещата, които всички ние споделяме – като събиране с приятели и семейство за пълноценно време заедно или украсяване на домовете ни с мигащи светлини. Това също е възможност да оценим разликите между нашите празници в различни култури и континенти.

Докато правите планове да се съберете със семейството, отделете малко време, за да научите за традициите на другите и да почерпите вдъхновение от обичаи, за които може би не сте знаели преди. 

Филипините: Симбанг Габи

Във Филипините деветте дни до Коледа обикновено се празнуват с ежедневна католическа литургия, известна като Simbang Gabi. Започвайки от 16 декември, литургия се провежда всеки ден по различно време. Някои се провеждат в ранните часове на сутринта (още в 3 сутринта), докато други се провеждат през целия ден и вечерта. Ранните часове трябва да съответстват на времето, когато петелът пропява. Практиката е въведена във Филипините от колониални испански мисионери в началото на насилствената евангелизация на Филипините.

Църквите често са украсени със светлини и фенери, за да поздравят посетителите на църквата, с изложена сцена на Рождество Христово. Малко след всяка литургия точно пред църквите се поставят щандове за храна, които продават лакомства като бибинка, путо (оризови сладкиши) и кафе. На Бъдни вечер в полунощ се провежда специална служба, наречена Misa de Gallo, за да се отпразнува раждането на Исус.

Италия: Празник на седемте риби

Обичайно е да организират празник с морски дарове на Бъдни вечер, известен като Празника на седемте риби. В Италия Бъдни вечер е известна като La Vigilia (Бдението) и включва пост от яденето на месо до основната вечеря на Коледа. Основава се на римската практика да не се яде месо в навечерието на важни празници. Италоамериканските семейства от 20-ти век възобновиха празнуването на тази древна вечеря и сега тя се смята за една от най-старите, практикувани италиански традиции. Все пак празникът остава непознат за много италианци, живеещи в Италия.

Обикновено празникът на Бъдни вечер се състои от седем различни ястия с морски дарове, откъдето получава името си. Смята се, че седемте ястия с морски дарове представляват значението на числото седем в Библията, като седемте тайнства на Католическата църква, въпреки че наличието на точно седем ястия не е строго необходимо. Популярни на празника на Бъдни вечер са също панетоне и пандоро, традиционни, пухкави италиански сладкиши.

Северозападна Европа: Никулден

Празникът се чества по целия свят, но има своите корени в Северозападна Европа, тъй като Свети Никола е покровител на Русия, България и Гърция. Неговият живот и празнуването му е това, на което се основават историите за Дядо Коледа (Saint 'Cholas). 

В Белгия, Холандия, Чехия и други райони по света децата оставят обувките си навън вечерта на 5 декември с надеждата, че Свети Никола ще ги напълни с малки подаръци и златни монети. Денят символизира добрите дела, с които е известен Свети Никола. Говори се, че приживе той е продал цялото си имущество, за да помогне на хората в нужда. Тогава хората оставяли обувките си до огъня цяла нощ, за да ги изсушат. Докато хората спят, Свети Никола се промъква и оставя обувките, пълни с пари или храна. 

Поради тази причина денят се свързва и със служебни дела. Обичайно е семействата да прекарват деня като доброволци или да вършат добри дела за членовете на своята общност.

Испания, Мексико и Латинска Америка: Лас Посадас и Лас Навидад

Лас Посадас произхожда от Испания и е въведен в Латинска Америка по време на колонизацията на Америка. Той се практикува в Америка в продължение на 400 години. Деветте дни отбелязват деветте месеца, през които Дева Мария е била бременна с бебето Исус. Той също така почита тежкото пътуване на Мария и Йосиф от Назарет до Витлеем, докато те търсят място по време на пътуванията си. Религиозният фестивал продължава от 16 декември и кулминира на 24 декември в Лас Навидад.

La Nochebuena, или Las Navidad, е празник на Бъдни вечер, който произхожда от Мексико, но също така се празнува в Испания и много области на Латинска Америка. Обикновено Las Navidad е голям празник на Бъдни вечер с вечеря и среднощна литургия, наречена Misa del Gallo. Подаръци обикновено се дават на децата след полунощната литургия, когато вечерта официално се превръща в Коледа. Докато много семейства празнуват на Бъдни вечер, в някои райони Лас Навидад се наблюдава в продължение на много седмици, от средата на декември до Богоявление на 6 януари.

Продължението на статията ще откриете в Jenite.bg