11 суеверия на пътешественика

  • 11 суеверия на пътешественика
    11 суеверия на пътешественика

От люлката на човечеството пътуванията са се смятали за съдбовни начинания. Днес копнеем за тях, защото са изпълнени с толкова много преживявания, а в миналото са се страхували от тях по същата тази причина. За да умилостивиш боговете, така че да ти донесат късмет по време на пътуването ти, е трябвало да минеш през редица ритуали – някои от тях нелепи и забавни за съвременния човек, а други, изпълващи дори него с необяснимо притеснение.

Петък 13-и

Ако ти се пътува евтино, няма по-добра дата от петък 13-и, когато билетите за самолет обикновено стигат рекордно ниски цени заради слабия наплив на пътуващи. По ирония най-вероятно и ти ще предпочетеш да изпуснеш тези оферти. В крайна сметка на тази дата дори Наполеон е отказвал да мръдне, където и да е, така че имаш него за оправдание.

Поседни, преди да поемеш на път

В Русия това е задължителен обичай, преди всяко пътуване. Идеята е пътникът символично да си отпочине, преди да потегли. За най-ефикасно за успешно пътуване се смята седенето върху багажа, но ако носиш чупливи вещи, и на столче в хола е добре.

Не се връщай, след като си излязъл

Най-вероятно баба ти ти е втълпявала това още от съвсем малък. Ако пък непременно трябва да се върнеш за нещо забравено, се завърташ три пъти около ляво рамо и си плюеш в пазвата, преди да минеш през входа. Не е толкова ясно дали с този ритуал прогонваш лошия късмет, но със сигурност прогонваш минувачите по улицата, които те смятат за побъркан.

Не чисти дома, в деня, в който някой заминава

...защото все едно изчистваш дома от него и той никога повече няма да се върне (освен ако точно това не е целта ти) - още едно типично българско суеверие.

Пътуване в Новата година

Латиноамериканските страни изобилстват от суеверия за пътувания на Нова година. В Мексико, ако искаш през новата година да пътуваш много, в полунощ трябва да оставиш куфари на верандата. В Колумбия, докато всички се веселят в празничния час, ти трябва да обиколиш града с опаковани куфари. Този ритуал е изключително ефикасен, защото дори и да не ти се случи да пътуваш през годината, след цялото това мъкнене на куфари – вече не ти се и иска.

Числото 17 в Италия

Няма шанс да намериш хотел с такъв номер на стая или самолет, превозващ италиански пътници, с такава седалка. 17 с римски цифри е „XVII”, което е анаграма на „VIXI”, а то на латински означава „Живях“ или „Мъртъв съм“.

Ако искаш да се върнеш в Рим...

...трябва да хвърлиш монета във фонтан Треви. А ако искаш да намериш любовта тук, хвърляш две монети. Ако пък искаш да си вземеш гражданин на Рим за съпруг или съпруга, хвърляш три монети и оставяш съдбата да се погрижи. Не е ясно как е започнала тази традиция, но хиляди монети се вадят от фонтана всеки ден и се даряват за благотворителност.

Ако искаш да се върнеш на Хаваите

На Хаваите има подобно суеверие, но тук вместо монети, се хвърлят гирлянди и вместо във фонтан – в океана. Суеверието е, че ако вълните върнат гирлянда при теб, и ти ще се върнеш в Хавай.

Числото 4 в Азия

Ако „1984“ на Джордж Оруел не успя да те убеди, че 2 + 2 = 5, отиди на почивка в Източна Азия, където след 3-ти етаж във всеки хотел следва 5-ти. Смята се, че числото 4 носи лош късмет, защото китайската дума за 4 звучи много подобно на думата за „смърт.“ В самолетите на японската авиокомпания „Ол Нипон Еъруейз“ дори липсват седалки с номера 4, 9 (което звучи като сумата за „мъчение“ на японски) и 13.

Накъде сочи леглото

В Китай има суеверие, че когато човек почине, душата му отпътува на север. Ето защо в китайските хотели се прави всичко възможно леглата да сочат на юг, на изток или на запад. Иначе, ако легнеш в легло, сочещо на север, може да оставиш боговете с погрешно впечатление.

Не взимай камъчета за спомен

Смята се, че черният пясък и магмените скали на Хаваите пазят в себе си древния дух на Пеле – хавайската богиня на огъня и вулканите, която обрича на лош късмет всеки, който си вземе парченце. Подобни суеверия има и за най-известния скален масив в Австралия – Улуру, и всички, дръзнали да мушнат по някое камъче от него за спомен. Само суеверие, ще кажеш? Стотиците туристи, които месеци по-късно изпращат колети с камъчета обратно към Австралия, не мислят така.