12 любими цитата за Гърция

  • 12 любими цитата за Гърция
    12 любими цитата за Гърция

Гърция е предпочитана дестинация не само за българите и за други народи от Балканския полуостров, но е и вдъхновение на много известни личности в световен мащаб. Вижте някой от цитатите за Гърция, които подбрахме.

Гърция е най-магическото място на Земята.“ - Кайли Бакс (модел от Нова Зеландия)

Там се долавя топлината на любовта, пулсиращия прилив на копнеж, шепота на влюбения, неустоимата магия, която кара и най-здравомислещия човек да полудее." - „Илиада“, Омир

Блажен оня човек, помислих си аз, който, преди да умре, има щастието да отплава към Егейско море.“ - „Алексис Зорбас“, Никос Кзандзакис (гръцки писател, поет, драматург и мислител)

Постепенно магията на остров Корфу се установи около нас и ни обгърна нежно и трайно, като цветен прашец.“ - „Моето семейство и други животни“, Джералд Даръл (британски натуралист, защитник на животни и автор)

42655

В много отношения ние всички сме синове и дъщери на Древна Гърция.“ - Ниа Вардало (канадска актриса)

42657

Радвах се на вечерта, която прекарах сред щастлива атмосфера на таверната, където вечеряхме. Наслаждавах се на това да бъркам с пръсти в тигана и сама да си избера парчче агнешко. Хареса ми жуженето и смехът от съседните маси. Интензивността на говорене – естествено, от което не разбирах нищо – ми напомни за левия бряг на Сена в Париж. Мъжът от съседната маса изведнъж ще се изправи и ще отиде при друг, ще се заформи спор-дискусия, аргументите на всеки един бързо ще преминат в звучен, разтоварващ смях. Това, аз си помислих, се е случвало векове наред под същото небе, в топлия въздух, напитката, преминавала по вените на тези гърци е приминавала и по вените на техните предци по същия начин, а те – остроумни и цинични като самият Аристофан – който гледа от Пантеона забулен в сянка, равнодушен, неприкосновен.“ - Дафне дю Морие (британска писателка и драматург)

Дори и хората, които не знаят нищо за Гърция, знаят нещо за нея. Още при споменаването на самото й име в съзнанието ни искрят видения, свързани с древни цивилизации, които доминират на Средиземно море.“ - Поли Летофски (първата жена, която тръгва да обикаля света)

42653

Кафяви манатарки, жълт пачи крак, стриди: всеки хълм е осеян с разноцветни гъби – вкусни и винаги недостатъчни, за да им се наситиш.“ - Йонанна Каристиани (гръцки сценарист)

В навити венчелистчета

какви призраци от сини брегове и морета,

какви парфюмирани с безсмъртен дъх дихания –

диханията на Гърция.“

- „Стихове“, Аделайде Крепси (американска поетеса)

42654

Харесва ми четенето, свободно гмуркане и туризъм. Но любимото ми нещо е да пътувам където и да било в Гърция. Обичам всичко, свързано с това място.“ - Макс Айрънс (британски актьор)

42656

Ние всички сме гърци. Нашите закони, нашата литература, нашата религия, нашите изкуства – всички те имат своя корен в Гърция.“ - „Всичко е гръцко! – опашката на ядосано куче...“, Пърси Шели (английски поет, представител на романтизма)