12 любопитни факта от миналото на Пловдив

  • 12 любопитни факта от миналото на Пловдив
    12 любопитни факта от миналото на Пловдив

Времето заличава следите, но има интересни факти от миналото на всяко място, които не заслужават да потънат в забрава. Ето 12 любопитни факта от миналото на Пловдив:

Капана – Квартал Капана носи името си заради многобройните тесни пресичащи се калдъръмени улички, из които човек лесно може да се изгуби. Тук е имало работилници на различни майстори, като много от уличките още носят имента на занаятите (Абаджийска, Златарска). Малка част от Капана се наричала Ески чаршъ – пазарът на вехтошарите. Пожар унищожава Капана изцяло през 1906 г., а голяма част от днешните сгради са в стил сецесион от 1920-30 г.

Замъкът – или Джаковата къща е постройка, която всички разпознават от сериала „Клиника на третия етаж“. Намира се на скала над Античния театър и е построена през 20-те години на миналия век от архитект Стефан Джаков. От кулата й се виждал целият Пловдив като на длан, и до днес „Замъкът“ е един от символите на града.

Дворецът на Бунарджика - Имало е планове (и прието решение) на хълма Бунарджика да бъде построен дворец на княз Фердинанд. Заповедта за строж е отменена от пловдивския кмет Иван Кесяков през 1908 г.

Католическата църква Свети Лудвиг в Пловдив пази саркофага на Княгиня Мария Луиза, съпруга на цар Фердинанд. Самият храм е осветен още през 1861 г. и има впечатляващи резбовани тавани.

Кой е Мамин Кольо? Мамин Кольо е популярен из цяла България градски персонаж, роден в Пловдив през 1896 г. Ерген, той живее със сестра си и майка си, която до края на живота му го нарича „на мама Коленцето“ - откъдето идва и прякорът му. Работи като чертожник в общината, общителен и дружелюбен е. Спретнат и снажен, веселяк и шегобиец, водач на туристически походи и солист на Пловдивското певческо дружество. В последните си години необяснимо за другите се затваря в себе си и отбягва контакти, но в спомените на съвременниците му остава неговият лъчезарен образ.

Кой е Капитан Райчо? (на когото е кръстена известната улица) - Майор Райчо Николов участва в българското опълчение по време на Руско-турската война (1877-78), а след това в армията на Източна Румелия. Макар и произведен в чин майор, по навик го наричат Капитан Райчо или Дядо Райчо. Участва в Съединението, като ден след него е застрелян на коня си точно срещу слънчевия часовник на площад Джумаята. На погребението му присъстват над 20 000 души.

Кой е Мильо? - Една от най-колоритните фигури в Пловдив през 60-те години, кроткият луд с големите уши, който „улавя“ всички градски клюки, за да ги преразказва след това на познати и непознати в Цар-Симеоновата градина или на Главната улица. Рисуван е от Златьо Бояджиев, Христо Стефанов и Йоан Левиев, негова статуя има днес на Главната улица (седнал до стълбите на Каменица, с ръка на ухо).

Градинката зад Природонаучния музей – или Дондуковата градина е първата обществена градина в Пловдив, създадена по идея на княз Александър Дондуков-Корсаков. Имала дъсчена ограда и била отворена от 6 часа сутринта до 19:30 вечерта. Сградата на Природонаучния музей пък помещавала кметството на Пловдив след 1881 г.

Връх Пловдив – това име носи един от най-високите върхове (5050 м) в планината Памир, Таджикистан, изкачен за първи път от пловдивски алпинисти през 1970 г. Осем години по-късно същото име получава и един безименен дотогава връх с височина 4550 м в Монголия.

Столипиново – известният квартал в Пловдив е населен почти изцяло с цигани. През 1889 г. поради епидемия от шарка, Общинският съвет взема решение в тримесечен срок те да се заселят в т.нар. „циганско село“ - тогава на 2 км източно от града. По-късно е наречено Столипиново по името на генерал Аркадий Столипин, временен генерал-губернатор на Източна Румелия (1878-79 г.).

Тунела – Прокопаването на тунела под Трихълмието (Стария град) започва през 1940 г., но поради липса на средства е замразено за доста време. Проектът е завършен чак през 1960 г.

Хисар капия – прочутата порта в днешния Старинен Пловдив е от V-VI век, като от двете й страни е имало четвъртити бойни кули. На три метра под Хисар капия има още по-стара крепост. 

*

Информацията е от книгата "Пловдивска енциклопедия" на Георги Райчевски (издателство "Жанет-45"). В книгата ще откриете още много интересни истории от миналото и настоящето на Пловдив, градски легенди, емблематични сгради и биографии на видни личности, свързани с града.