24 шантави факта за Швеция, които не знаете

  • 24 шантави факта за Швеция, които не знаете
    24 шантави факта за Швеция, които не знаете

Вижте шантавата страна на Швеция със следващите невероятни, но напълно верни факти:

1. Официалният национален канал на Швеция в Tweeter (@Sweden) всяка седмица се дава на случаен принцип на един гражданин, който го управлява.

2. Паспортите, издадени в Швеция, Великобритания и Финландия, предоставят безвизово пътуване до най-много държави в света.

3. 89% от шведите говорят английски.

4. Незаконно е да кръстиш детето си ИКЕА или Елвис в Швеция.

5. Има специален круизен кораб, който плава между Стокхолм (Швеция) и Хелзинки (Финландия) с единствена цел закупуване на евтин алкохол.

40058

6. Швеция е толкова добра в рециклирането на отпадъци, че собствените не й достигат и се налага да внася боклук от Норвегия.

7. Пляскането и други физически наказания за децата са забранени със закон в Швеция през 1979 г.

8. Шведският крал Карл XIV имал татуировка с надпис "Смърт на кралете".

9. Шведският става официален език в Швеция чак през 2009 г.

10. Водка Absolute беше притежание на шведското правителство до 2008 г., когато беше продадена на Pernod Ricard за 8,3 милиона долара.

11. В Швеция можете да си вземете болничен, ако се разболеете по време на отпуска.

40059

12. В определен момент 9-та най-популярна партия в Швеция е Партията на Доналд Дък, която обещава безплатна бира и по-широки тротоари.

13. Донорите на кръв получават sms "Благодаря", когато дарят кръв, както и sms всеки път, когато кръвта им е използвана за спасяването на човешки живот.

14. Абсурдните дрехи, които членовете на АББА носят, са всъщност заради... данъчни облекчения. Намаление на данъка се е прилагало върху дрехи, които не са предназначени за ежедневна употреба.

15. Стокхолм, столицата на Швеция, е построена върху 14 острова, а градският център се намира буквално във водата.

16. През 2011 г. мъж е арестуван в Швеция за разделяне на атом в кухнята си.

17. 99% от датските евреи оцеляват по време на Втората световна война, тъй като датското правителство организира масова евакуация в неутрална Швеция.

40061

18. ИКЕА кръщава диваните, холните масички и рафтовете си на места в Швеция; леглата, гардеробите и холовите гарнитури на места в Норвегия; килимите на места в Дания; а масите и столовете за хранене на места във Финландия.

19. В Швеция се намира най-големият умален модел на Слънчевата система (Sweden Solar System). Слънцето е представено от сградата Ериксон Глоуб в Стокхолм (най-голямата полусферична сграда в света). Най-близките до Слънцето планети се намират в Стокхолм, но далечните са на разстояние до 950 км в страната. Мащабът е 1 към 1,2 милиона.

20. Хомосексуализмът е бил класифициран като болест до 1979 г. Шведите протестирали срещу това, като се обаждали на работа и казвали, че ще отсъстват по болест: "Днес се чувствам малко обратен".

21. На границата между Швеция и Финландия има голф игрище. Половината дупки са в едната държава, другата половина – в другата.

40060

22. През 1974 г. Ким Чен Ир закарва 1000 броя Волво Седан от Швеция в Северна Корея и никога не ги плаща.

23. В Стокхолм има лотария с глобите за превишена скорост. Примерните шофьори могат да спечелят парични награди от глобите на нарушителите.

24. В студентския квартал Флогста в град Упсала има странна традиция: всяка вечер в 22 часа студентите отварят прозорците си и крещят известно време. Спорно е как се е започнало с това – според едни е било начин за пускане на парата по време на сесия, а според други – всичко е започнало в памет на смоубил се студент през 70-те.