30 интригуващи факта за Куба, които може би не знаете

  • 30 интригуващи факта за Куба, които може би не знаете
    30 интригуващи факта за Куба, които може би не знаете
  • 30 интригуващи факта за Куба, които може би не знаете
    30 интригуващи факта за Куба, които може би не знаете
  • 30 интригуващи факта за Куба, които може би не знаете
    30 интригуващи факта за Куба, които може би не знаете

Куба е островна държава, разположена в Карибско море, южно от Съединените щати и източно от Мексико.

Столица: Нейната столица е Хавана, която е и най-големият град.

30 интригуващи факта за Куба, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

Официален език: Испанският е официалният език на Куба.

Революционна история: Куба получава независимост от Испания през 1902 г. след Испано-американската война. Фидел Кастро ръководи Кубинската революция в края на 50-те години на миналия век, сваляйки правителството на Фулхенсио Батиста през 1959 г.

Комунистическа държава: От 1959 г. Куба е комунистическа държава с еднопартийна система, ръководена от Комунистическата партия на Куба (PCC).

Икономика: Куба има държавно контролирана планирана икономика, като сектори като здравеопазване и образование са до голяма степен субсидирани от правителството.

Образование: Куба има едно от най-високите нива на грамотност в света, като образованието е безплатно и задължително до девети клас.

Здравеопазване: Куба има известна здравна система с акцент върху превантивните грижи и високо съотношение между лекар и пациент.

Музика и танци: Кубинската музика, включително жанрове като салса, сон и мамбо, е известна в цял свят. По същия начин кубинските танцови стилове като салса, румба и ча-ча-ча са популярни в световен мащаб.

Кухня: Кубинската кухня е смесица от испански, африкански и карибски кулинарни традиции. Някои известни ястия включват arroz con pollo (ориз с пиле), ropa vieja (настъргано говеждо) и кубински сандвичи.

Тютюнева индустрия: Куба е известна със своите пури, особено с първокласните марки като Cohiba и Montecristo.

Национални символи: Знамето на Куба се състои от пет сини и бели редуващи се ивици и червен равностранен триъгълник от лявата страна с бяла звезда в центъра. Цветовете представят различни аспекти от кубинската история и идеология.

Заливът на прасетата: Инвазията в Залива на прасетата през 1961 г. е неуспешен опит на спонсорираната от ЦРУ паравоенна група да свали кубинското правителство.

Ембарго: Съединените щати наложиха търговско ембарго на Куба през 1960 г., което до голяма степен остава в сила въпреки известно облекчаване през последните години.

Хосе Марти: Смятан е за национален герой в Куба заради ролята си в движението за независимост на страната срещу Испания в края на 19 век.

Че Гевара: Видна фигура в Кубинската революция, Че Гевара изигра значителна роля в свалянето на режима на Батиста. Той остава символ на революционната идеология в световен мащаб.

Захарна промишленост: В исторически план производството на захар е било основна индустрия в Куба, въпреки че значението му е намаляло през последните десетилетия.

Туризъм: Туризмът е важен сектор в кубинската икономика, с атракции, включително колониална архитектура, девствени плажове и жизнена култура.

Mariel Boatlift: През 1980 г. Фидел Кастро позволява на кубинските граждани да напускат страната свободно, което води до Mariel boatlift, по време на който хиляди кубинци мигрират към Съединените щати.

Специален период: След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Куба преживя икономическа криза, известна като Специален период, белязана от недостиг на храна и основни стоки.

Баямо: Баямо е един от най-старите градове в Куба и играе решаваща роля в борбата за независимост от испанското колониално управление.

Жозефина Видал: Виден кубински дипломат, Видал участва в преговори със Съединените щати, особено по отношение на нормализирането на отношенията.

Кубинската ракетна криза: През 1962 г. Кубинската ракетна криза доведе света до ръба на ядрена война, когато Съветският съюз разположи ядрени ракети в Куба, което доведе до напрегнато противопоставяне със Съединените щати.

Santería: Santería е синкретична религия, практикувана в Куба, смесваща елементи от духовността на йоруба с римокатолицизма.

Бейзбол: Бейзболът е най-популярният спорт в Куба, със силна традиция за създаване на талантливи играчи, които са отлични както на национално, така и на международно ниво.

Архитектура: Куба може да се похвали с разнообразно архитектурно наследство, включително испански колониален, неокласически, арт деко и модернистичен стил.

Залив Гуантанамо: Заливът Гуантанамо е военноморска база на САЩ, разположена в югоизточна Куба, наета от Съединените щати от 1903 г.

Мариел: Мариел е пристанищен град в Куба, известен с лодковлека Мариел, а отскоро и като индустриален център.

Икономически реформи: През последните години Куба осъществи някои икономически реформи, включително разрешаване на ограничени частни предприятия и насърчаване на чуждестранните инвестиции.

Опазване на околната среда: Куба положи усилия да запази естествената си среда, с множество национални паркове и защитени зони, насочени към опазване на биоразнообразието и екосистемите.