3 легендарни музея, които можеш да разгледаш онлайн (част 1)

  • 3 легендарни музея, които можеш да разгледаш онлайн (част 1)
    3 легендарни музея, които можеш да разгледаш онлайн (част 1)

Сигурни сме, че на много от вас едно от любимите ви занимания, когато пътувате, е да посещавате музеи и да се запознавате с изкуството на страната, в която сте и на събраните образци на световното културно наследство в тях.

За съжаление в момента това е една почти невъзможно забавление заради строгите мерки в световен мащаб. Въпреки това можем да ви утешим с един временен заместител – безплатни виртуални турове, на някои от най-популярните музеи в Европа. Вижте кои са те:

1. Държавният музей в Амстердам, Нидерландия

Държавният музей на Нидерлания е основан през 1800 г. в Хага, като само 8 години след като товаря вради, бива преместен в Амстердам и към днешна дата е най-посещаваният музей в страната . Оттогава там се събират много експонати, свързани с историята на нидерландската столица и нацията като цяло. Общо над 1 млн. предмета от периода XIII-XXI в. са в неговата колекция.

Можете да го разгледате тук.

2. Белведере във Виена, Австрия

Бароковият дворец Белведере е дом на едни от най-големите австрийски арт колекции, включително и на основоположника на виенския сецесион, Густав Климт, както и на Винсент ван Гог и Жак-Луи Давид. Любопитен факт е, че в една от залите на Белведере министър-председателят на България Богдан Филов подписва договора за присъединяването на страната ни към Тристранния пакт Рим-Берлин-Токио през 1941 г.

Можете да го разгледате тук.

3. Музей и театър „Дали” във Фигерас, Испания

Интересен факт е, че на територията на този музей е разположен някогашният градски театър. След като е разрушен по време на испанската гражданска война, на неговото място остават само руини до 1960 г., когато Салвадор Дали и кметът на града заедно решават да построят театъра отново. Впоследствие сградата е посветена на художника, а самият той е погребан под сцената му.

Можете да го разгледате тук.