3 места, от които можете да наблюдавате Северното сияние (част 1)

  • 3 места, от които можете да наблюдавате Северното сияние (част 1)
    3 места, от които можете да наблюдавате Северното сияние (част 1)

Да се потопим в красотата на северното сияние – Aurora Borealis. То започва високо в земната атмосфера на височина от 96 до 400 км, когато заредени частици от Слънцето попаднат в магнитното поле на Земята. Резултатът е цветно и танцуващо светлинно шоу.

В полярните ширини сияния могат да се появят в която и да е тъмна нощ. При равноденствията през март и септември обаче земните магнитни полета пропускат повече слънчеви частици, които взаимодействат с атмосферата и слагат началото на сезона на сиянията.

Северното сияние се наблюдава най-добре от географски ширини над 55 градуса със слабо светлинно замърсяване.

Ето и три от местата, от които може то да бъде наблюдавано най-добре:

1. Феърбанкс, Аляска

Разположен едва два градуса под Северния полярен кръг, близо до международно летище и до внушителния национален парк „Денали“, Феърбанкс е най-доброто място в САЩ за наблюдаване на северното сияние. Дори има своя система за прогнозирането им и организирането на екскурзии извън града.

Най-подходящото време за наблюдение е от края на август до средата на април.

2. Северна Швеция и Финландия 

Най-северният шведски град Кируна служи за отправна точка към съседните атракции. Тук се намират ICEHOTEL и националният парк „Абиско“. Тук можете да опознаете саамската култура и да видите много елени. Недалеч от града има подходящо място за наблюдение на северното сияние. Времето е много по-стабилно отколкото на норвежкото крайбрежие, но е и по-студено. Рованиеми, в лапландския район на Финландия, служи за отправна точка към съседните национални паркове, където през зимата освен северното сияние можете да видите и покритите със сняг дървета, наречени :Tykky”, които наподобяват скулптури.

Най-подходящото време за наблюдение е от средата на септември до края на март.

3. Гренландия

Ако сте твърде на север, няма да можете да наблюдавате сиянието, но в южната част на страната то се вижда наистина добре. Там има и други атракции като глетчера Калералик.

 

Най-подходящото време за наблюдение е от средата на август до края на април в южната част и от края на август до средата на април в Нуук.