3 места, от които можете да наблюдавате Северното сияние (част 2)

  • 3 места, от които можете да наблюдавате Северното сияние (част 2)
    3 места, от които можете да наблюдавате Северното сияние (част 2)

Да се потопим в красотата на северното сияние – Aurora Borealis. То започва високо в земната атмосфера на височина от 96 до 400 км, когато заредени частици от Слънцето попаднат в магнитното поле на Земята. Резултатът е цветно и танцуващо светлинно шоу.

В полярните ширини сияния могат да се появят в която и да е тъмна нощ. При равноденствията през март и септември обаче земните магнитни полета пропускат повече слънчеви частици, които взаимодействат с атмосферата и слагат началото на сезона на сиянията.

Северното сияние се наблюдава най-добре от географски ширини над 55 градуса със слабо светлинно замърсяване.

Ето и три от места, от които може то да бъде наблюдавано най-добре:

1. Исландия 

И без светлината на северното сияние Исландия е вълшебно място със своите глетчери, гейзери, водопади и вулкани. Географското местоположение на страната предполага подходящи условия за наблюдаване на явлението. Едни от най-хубавите сияния могат да се наблюдават от планината Киркхуфелл на западното крайбрежие. Някои силни сияния могат да се видят дори от предградията на столицата Рейкявик.

Най-подходящият сезон за наблюдение е от края на август до началото на април.

2. Йелоунайф, Канада

Този град в Северозападните територии на бреговете на Грейт Слейв Лейк има специално място, посветено на северното сияние, и организира различни дейности, свързани с него. Канада е рай за наблюдаване на явлението благодарение на северната си географска ширина и слабото светлинно замърсяване. Северното сияние се вижда добре и от Ууд Бъфало и националния парк „Джаспер“.

Най-подходящото време за наблюдение е от средата на август до края на април. За Чърчил и Ууд Бъфало – от началото на август до началото на май.

3. Тромсо, Норвегия

Най-голямата градска територия в северна Норвегия е на 349 км от Северния полярен кръг, но благодарение на Гълфстрийм крайбрежната ивица има умерени температури. Пейзажът е красив, фиордите са великолепни, а тук се намират и Люнгенските Алпи. Сиянието може да се наблюдава от района на Тромсо, островите Лофотен и отдалечените градове Алта, Нордкап и Киркенес.

 

Най-подходящото време за наблюдение е от средата на септември до края на март.