3 от най-странните езици в света (част 1)

  • 3 от най-странните езици в света (част 1)
    3 от най-странните езици в света (част 1)

Към момента на планетата ни съществуват между 6000 и 7000 езика. 

Някои от тях се говорят от милиарди, а други само от десетки души. Затова решихме да ви представим някои от най-странните езици, които съществуват към момента.

Вижте кои са те: 

1. Есперанто 

Есперантото е изкуствено създаден език, който никога не е преминавал много граници. Предполага се, че сега има между 100 хил. и 2 млн. души, които го говорят, като на много малка част от тях това е майчин език. Интересен факт е, че есперанто е създаден от Людвик Лазар Заменхоф през 1887 г., като е бил проектиран да бъде универсален език и затова той притежава елементи от всички съществуващи европейски езици. Речникът му до голяма степен идва от романските езици като френския, но произношението е по-скоро славянско. Есперанто е приет като официален от изкуствената нация Роуз Айлънд, която стоеше на платформа в Адриатическо море, но никога не е бил приет за официален език другаде.

2. Бретон

За разлика от романския, френския бретон е един от келтските езици (като уелския и крониш) и се говори от хората в Бретан, Франция. Той е бил класиран като „силно застрашен език“ от изчезване в началото на миналия век, след като броят на говорещите го спаднал драстично през 1950 г. Оттогава обаче той започва да бъде преподаван в училищата, а броят на децата, които го говорят, постепенно се увеличава. Въпреки това той не е признат за официален език във Франция и най-вероятно не са останали местни, на които той да е първи език. 

3. Финландски

Грешно е схващането, че финландският език е сходен с езици от съседните държави (шведски, датски и норвежки). Макар да има културни припокривания между четирите скандинавски страни, що се отнася до езиците, нещата седят по различен начин. Финландският произхожда от уралското езиково семейство, а не от индоевропейското и е изключително сложен. Той звучи много по-различно от останалите европейски езици, като бегло си прилича само с естонския и унгарския. Друг интересен факт е, че на англоговорящите им е далеч по-трудно да научат финландски език, отколкото на хората, говорещи северногерманските езици като шведския.