3 полезни функции на Google Maps за пътешественици (част 1)

  • 3 полезни функции на Google Maps за пътешественици (част 1)
    3 полезни функции на Google Maps за пътешественици (част 1)

Google Maps е едно от най-популярните мобилни приложения за навигация.

То се използва от стотици милиони хора всеки ден и разполага с много и удобни функции. Повчето от тях обаче остават незабелязани от потребителите, но си струва да се използват.

Затова решихме да подберем за вас някои от най-полезните, които можете да използвате, когато пътувате. Вижте кои са те:

1. Запазване на любимите местоположения

Ако често посещавате определени места, може да си ги запази в списък на Google Maps. Така ще може да активира навигация до тях много по-бързо. Запазването става с натискане на името на даденото местоположение на картата. Ще се появи меню с кратка информация за него. Плъзгане на пръст нагоре по това меню отваря пълния профил на местоположението. След това се натиска иконата Запазване. Друг начин, по който можете да го направите е от основното меню (трите хоризонтални линии в горния ляв ъгъл) и избиране на Вашите места. Отваря се ново меню с много възможности, включително „Запазени“ с опция да се добавят нови като се избере място директно от картата.

2. Лесно следене на ежедневните пътувания

Много хора използват Google Maps и за ежедневните си пътувания до и от работа например, най-вече заради възможността да следят трафика. Това може да става още по-лесно от секцията Пътуване в долната част на интерфейса на Google Maps. В нея потребителят може да въведе най-честите си дестинации, които ще се обновяват автоматично с най-важната информация.

3. Изтегляне на карти за офлайн употреба

Пътуванията зад граница не винаги позволяват на човек да използва интернет връзка. Това обаче не означава, че не може да използва поне базовата навигация на Google Maps. За целта трябва предварително да е си изтеглите района, в който ще се движи най-много на устройството си. Приложението позволява изтегляне на цели градове или по-малки райони за офлайн използване. Първо трябва да отворите картата с местоположението, което иска да запаметите, след това да отворите основното меню (трите линии в горния ляв ъгъл на екрана) и да се избере Офлайн карти“ и Изберете карта. Тогава се отваря нов екран, който показва точно кой район ще бъде запаметен и приблизителната големина на изтегления файл. С плъзгане и уголемяване или смаляване на картата потребителят може да прецизира големината на района и местоположението. След това натиснете бутона за изтегляне. Препоръчително е това да се прави по Wi-Fi, защото при по-големи райони и градове, размерът на запаметения файл може да е над 100 МВ.