4 начина да вбесите испанец

  • 4 начина да вбесите испанец
    4 начина да вбесите испанец

Да накарате испанец да излезе извън кожата си е практически невъзможно. Те са едни от най-топлите, сговорчиви и добродушни хора, които някога ще срещнете. Все пак има начини, чрез които може да ги раздразните, така че внимавайте да не направите някое от следните неща:


Да не се опитате да кажете нещо на испански

Даже и да знаете само едно „ por favоr”или „gracias”,използвайте ги, като общувате с испанците. Когато чуят тези две вълшебни думички, местните ще направят всичко, за да ви помогнат. Но ако почнете автоматично да им говорите на английски, ще сте като поредния американски турист - дошъл в Испания, за да се снима с паметниците и да се напазарува.

Да викате за "Барселона" докато сте в бар в Мадрид

Първите три думи, които всяко испанско хлапе научава, са футбол, Барса и Реал (Мадрид). Винаги след една от последните две следва „Maldito sea”, което означава "Дано да горят в ада!". Представете си да сте от "Левски" и да се окажете пред езерото „Ариана” при агитката на ЦСКА. Същата е картинката и с местните отбори, затова можете да си представите за какво става дума.

Да споменете Франсиско Франко

Бруталният диктатор почива през 1975 г., но партията му има свой наследник и в днешното управление на Испания. Всеки испанец има различно мнение на тази тема. По-добре не споменавайте името на Франко, освен ако не сте добре запознати с политическите възгледи на хората, с които общувате.

Да презирате испанската култура

Едно време, французите са смятали испанците за диваци. Тяхната крилата подигравка била че „Африка започва на юг от Пиренеите”. Това изобщо не е истина. Испания е горд член на Европейския съюз, с богата култура, основана на християнски, мюсюлмански и еврейски традиции. Ако се опитате да подцените техния принос към историята и културата на света, ще ги вбесите със сигурност.