4 неща, които да не правим във Великобритания (част 1)

  • 4 неща, които да не правим във Великобритания (част 1)
    4 неща, които да не правим във Великобритания (част 1)

Великобритания е една доста нетипична европейска стрaна със специфична култура.

Затова подбрахме няколко неща, които не е етично да правите, когато отидете там. Ето ги и тях:

1. Не задавайте твърде лични въпроси

Уважително е да проявявате интерес към събеседника, но премерено. Освен ако не разговаряте с близък приятел, не задавайте твърде лични въпроси на британец. Сред темите табу са личен живот и материално състояние. Освен това не е прилично да разговаряте надълго и нашироко за личните си материални придобивки.

2. Не говорете против кралицата

Институцията на монарха във Великобритания е със специален статут, затова избягвайте да злословите по адрес на кралицата голяма част от британците биха го приели лично. Това правило е особено важно за нас, тъй като, както знаете, своеобразно национално хоби е да се говори против управляващите

3. Не бъркайте Англия и Великобритания

Най-важното, което трябва да знаете е, че Великобритания не е синоним на Англия. Великобритания обхваща Англия, Шотландия и Уелс и малка част от Ирландия. Всяка от тези страни има свое управление, независимост и културна идентичност. Внимавайте да не наречете англичанин някой шотландец или уелсец, защото това се смята за много голяма обида. 

4. Не се обяснявайте

Често при поздрав британците може да попитат Как си?“, като за тях обаче това е просто еквивалент на „Здравей!“. Затова ви съветваме да не се впускате в обяснения за моментното си състояние.