4 слабо популярни дестинации в Европа, които ще те заинтригуват

  • 4 слабо популярни дестинации в Европа, които ще те заинтригуват
    4 слабо популярни дестинации в Европа, които ще те заинтригуват

Освен популярните туристически дестинации като Рим и Париж, в Европа съществуват и места, които са не толкова известни, но за сметка на това също толкова очарователни.

В случай че искаш да опознаеш Стария континент от всички възможни гледни точки, то може би следните 4 дестинации ще те заинтригуват. Ето ги и тях:

1. Водопадът Кравице, Босна и Херцеговина

Този красив водопад е обгърнат от гориста местност, като целият район около него е обявен за национален природен резерват. Височината му е 25 метра, а през лятото е възможно дори за се плува в басейна му, тъй като тогава е най-плитък. Ако, обаче, искате да се насладите на красиви гледки, то най-подходящи за посещение са пролетта и есента, когато е най-пълноводен. Водопадът е само на два часа и половина от Дубровник, като пътищата дотам са в отлично състояние.

4 слабо популярни дестинации в Европа, които ще те заинтригуват

2. Динан, Белгия

Ако сте любители на тихите и спокойни дестинации, то градчето Динан е мястото за вас. Тук няма да видите тълпи от туристи, но за сметка на това има достатъчно интересни места, които да посетите. Един от символите на града е катедралата Норт Дам дьо Динан. Построена е в готически стил, след като скала пада и разрушава римският храм, който е съществувал на нейно място. Над катедралата пък се издига скален масив, до върха на който може да стигнете по издялани в камъка стъпала. На ръба на скалите е разположена и цитаделата на Динан, която в момента функционира като военен музей, а гледката, откриваща се от нея е уникална.

 Старият град Динан се простира на бреговете на река Маас и е идеално запазен, тъй като е останал незасегнат по времето на Втората световна война. Главният площад е на цели 700 години, като на него могат да бъдат видени различни сергии със сувенири, както и уютни кафенета и ресторанти.

Любопитен факт, свързан с градчето е, че именно тук е роден Адолф Сакс – изобретателят на саксофона.

4 слабо популярни дестинации в Европа, които ще те заинтригуват

3. Езерото Бохин, Словения

Това езеро е разположено в северната част на Словения и е любимо място на хората, обичащи дивата природа и кристално чистите води. Около езерото се извисяват зелени планински масиви, а водата е толкова бистра, че дъното се вижда ясно дори на метри дълбочина.

За това място има възникнали и множество легенди. Според една от тях тюрките спрели нашествието си на запад след като стигнали до езерото – те решили, че това е краят на света. Друго предание пък гласи, че в горите около Бохин живеел златорог, който понякога слизал да пие вода от езерото.

По пътя за езерото се разкриват уникални гледки – той минава през няколко живописни села, които сякаш са излезли от приказките. Освен това, в близост до езерото се намира водопадът Савица, който представлява 2 водоскока – 25 и 78 високи, над които има беседка и пейки за туристите.

4 слабо популярни дестинации в Европа, които ще те заинтригуват

4. Лофотенският архипелаг, Норвегия

Това е едно от най-добрите места, в случай че искате да наблюдавате Северното сияние, тъй като островите на Лофотен са най-северната точка на Земята, където температурите се задържат около 0°C. Интересното е, че островите са свързани помежду си чрез система от мостове и тунели, част от които са прокопани под водата, а други – направо в скалите.

Със Северното сияние са свързани и голяма част от местните легенди. Викингите, например, са вярвали, че тези светлини всъщност са воини, които препускат на коне през небето. Според ескимосите пък това са добри духове, които осветяват небето и така показват пътя на мъртвите към отвъдното.

Мястото е много подходящо за риболов – основно на риба треска. Голяма част от местното население се издържа именно с този поминък.

Тук хотели липсват, но можете да наемете малка едноетажна къща, а за да стигнете до самият архипелаг ще трябва да се придвижите с туристически кораб, който тръгва от град Бодо.

4 слабо популярни дестинации в Европа, които ще те заинтригуват