5 любопитни факта за Гибралтар

  • 5 любопитни факта за Гибралтар
    5 любопитни факта за Гибралтар
  • 5 любопитни факта за Гибралтар
    5 любопитни факта за Гибралтар

Името на тази малка територия в най-южната част на Пиренейския полуостров звучи доста екзотично, независимо че всъщност е задморска територия на Великобритания. Въпреки своите скромни размери от  68 км2, състоящи се основно от голяма скала и пясъчен провлак,  Гибралтар е любопитна дестинация, за която вероятно не знаете особено много.

 

1. Знаете ли какво означава думата „Ланитос“? Всеки жител на Гибралтар би погледнал на отрицателното ви кимане доста пренебрежително и дори с лека обида. Причината е, че тази дума, която означава „хора от равната земя“ е начинът, по който местните хора наричат себе си. Отнася се и за езика, който говорят – интересна смесица между испанския, който говорят в автономната област от Испания – Андалусия, и британски английски. Резултатът се е кръстен с шеговитото Испанглийски (испански + английски).

2. През 2006г, в списание Nature, били публикувани данни, според които е твърде възможно последните неандерталци да са живели именно в Гибралтар. Все още не е съвсем ясно дали това е било така. 

3. Това е единственото място в цяла Европа, където можете да намерите макаците Барбари.  Освен това, тези любопитни малки маймунки явно се чувстват доста добре, тъй като популацията им в Гибралтар расте, за разлика от тази в Северна Африка, откъдето са родом. Маймунките обитават основно върха на Гибралтарската скала и са много приятелски настроени към туристите. Храните ли ги обаче, можете да получите глоба до £4,000.

4. Оказва се, че да живееш в Гибралтар не е чак толкова прекрасно. Повечето от трийсетте хиляди местни живеят в апартаменти, натъпкани близо един до друг в подножието на Гибралтарската скала. Освен това, много млади хора имат проблеми с намирането на работа и по този повод започват да работят в Испания, като пътуват всеки ден. Като се има предвид, че обикновено отнема няколко часа, това е не пътуване, а истински пътешествие. Така че следващият път когато се дразни на задръстванията, помислете си за гибралтарската младеж. 

5. В Гибралтар се случвали разни интересни неща на някои от най-големите имена в музиката. През 1969г., Джон Ленън и Йоко Оно се сключили брак на Гибралтар, и то с церемония от едва 10 минути. Китаристът на Ролинг Стоунс пък, Браян Джоунс, посетил Гибралтарската Скала след като бил взел солидно количество LSD. Пуснал своя касета на макаците, които се разбягали панически и успели истински да разстроят Браян.