5 любопитни факта за Ватикана (част 2)

  • 5 любопитни факта за Ватикана (част 2)
    5 любопитни факта за Ватикана (част 2)

Ватиканът е най-малкият град-държава в света и е с площ около 440 кв. м и се намира насред италианската столица Рим

Подбрахме за вас 11 любопитни факта за вас. Ето ги и тях:

1. Най-късата железопътна линия в света

Ватиканът разполага със собствена гара и железопътна мрежа, която се включва в италианската. Линията е дълга 914 метра, като една трета от тях минава през самия Ватикан. По-рано това разстояние било предвидено само за пътуване на папата до Рим, но от 2015 г. туристите също имат удоволствието да се возят с Ватиканските железници. 

2. Една от най-големите църкви в света

За разлика от железопътната линия, друг градеж във Ватикана се числи към най-величествените в света. С дължината си от 219 м и ширината си от 150 м катедралата „Свети Петър“ е най-голямата църква от времето на Ренесанса. Тя е построена в средата на ХVІ в. и побира 15 000 души, а на площада пред нея могат да се съберат до 80 000.

3. Временно жителство

Който живее на територията на Ватикана, трябва да има тамошно жителство, както вече споменахме. То обаче се дава само за определен период от време. Когато едно дете достигне 18-годишна възраст или когато един войник завърши службата си, ватиканското гражданство автоматично се заменя с италианско.  Всички папи досега са имали право само на едно поданство – ватиканското, единствено папа Бенедикт ХVІ и наследникът му папа Франциск по изключение са запазили и немското, съответно аржентинското си жителство.

4. Под закрилата на ЮНЕСКО

Списъкът на световното културно наследство на ЮНЕСКО е много дълъг, но единствено Ватиканът се ползва с привилегията да бъде защитена цялата му територия. Според ЮНЕСКО всяка отделна сграда в него представлява особена ценност и интерес.

5. Фотографирането забранено

Кулминацията за много туристи е посещението на Сикстинската капела. Стените й са изписани от прочути ренесансови художници, сред които се откроява Сандро Ботичели. Всяка година около 6 млн. посетители се любуват на великолепните фрески. Те обаче нямат право да снимат във вътрешността на капелата, където кардиналите избират новия си папа. Музейните уредници следят зорко никой да не фотографира и от време на време се провикват „Силенцио!“ (тишина), за да предотвратят шума.