5 любопитни факта за Южна Корея (част 3)

  • 5 любопитни факта за Южна Корея (част 3)
    5 любопитни факта за Южна Корея (част 3)

Южна Корея е страна с богата и пъстра култура, като в наши дни в нея успешно съжителстват вековната мъдрост на даоизма и манията по най-новите технологии. Въпреки че корейците харесват западния начин на живот, те все пак са запазили много от своите ритуали и порядки, които често ни изглеждат странни. 

В следващите редове сме в подготвили няколко любопитни факта за Южна Корея, които може би е в изненадат, но и ще ви покажат какви са животът и привичките на хората там. Ето ги и тях: 

1. Устната хигиена 

Устанат хигиена е приоритет на южнокорейците, който обаче може да стигне до крайности. В Южна Корея зъболекарските услуги не са никак евтини, а корейците много се притесняват за устната си хигиена и най-вече от това дъхът им да мирише неприятно, затова мият зъбите си след всяко хранене и след всяко изпито кафе. Интересен факт е, че те винаги носят четка за зъби със себе си, а на някои места дори можете да откриете автомати за безплатни четки за зъби. 

2. Кучешкото месо

В западния свят битува стереотипа, че корейците и китайците и до днес ядат кучешко месо. Това обаче не е съвсем вярно. Да, някои корейци са го опитвали, но практиката да се ядат кучета не е масова. В последните години дори има нарастваща съпротива срещу това традиционно ястие. Най-ревностните защитници на кучетата са младите хора, които са израснали с мисълта, че четириногите любимци са техни приятели. 

3. Алкохолът

За южнокорейците пиенето е начин да се сближиш с някого. Масово местните знаят множество игри, свързани с алкохол, чиято цел като цяло е да се напиете колкото може по-бързо. Въпреки че корейците бързо се напиват, рядко причиняват някакви проблеми на околните. Те обичат да се забавляват, докато са пияни вместо да стават агресични. Най-популярната традиционна напитка е соджу – корейска водка, която обикновено се прави от картофи и се сервира в зелени бутилки. 

4. Жестовете

В Южна Корея се обръща много голямо внимание върху жестовете. Когато приемате или подавате някакъв предмет например винаги трябва да го хванете с две ръце, за да покажете уважението си към другия. Корейците обръщат внимание и на ръкостискането. Например ако ръката, с която не се здрависвате ви остане в джоба, докато го правите, това се счита за знак на огромно неуважение и дори обида към другия. 

5. Флагът

 

Флагът на Южна Корея има доста интересно значение. Бялото е националният цвят на страната, а кръгът символизира даоизма, според който Вселената е едно свързано цяло. Това е представено чрез Ин и Ян – две противоположности, които се допълват. Триграмите в ъглите също имат своето значение. По часовниковата стрелка от горния десен ъгъл те символизират – 1. небе, юг, лято, въздух; 2. Луна, запад, есен, вода; 3. Земя, север, зима, почва; 4. Слънце, изток, пролет, огън.