5 начина да изживеете чудесата на открито в Тайван

  • 5 начина да изживеете чудесата на открито в Тайван
    5 начина да изживеете чудесата на открито в Тайван

От катерене и колоездене през планините до гмуркане с шнорхел в бистри води, това са най-добрите начини да се насладите на природните пейзажи на Тайван.

Тайван е градска джунгла, осеяна с високи сгради, исторически храмове и енергията на много нощни заведения с интересна храна. Но това е само част от неустоимата примамка на Тайван. Островът всъщност в голямата си част е гора,  70% от земята, покрита с планини, и разпръснати отдалечени острови, които също трябва да се изследват. Мястото, чийто размер е наполовина по-малък от Шотландия, това е голямо приключение, независимо дали искате да правите преходи, да карате велосипед или просто да сте в контакт с природата. Ето няколко начина да разгледате този омайващ остров:

1. Пътуване из страната

5 начина да изживеете чудесата на открито в ТайванСнимка: pixabay

Тайван е страхотно място за колоездене. Широко отворените гледки, океанския бриз и гладките пътища, които пресичат планините, правят карането изключителна радост за всеки. С обиколка от едва 1000 км, колоезденето из цялата страна е  постижимо. Добре начертаният маршрут може лесно да бъде завършен за по-малко от две седмици, като има достатъчно време за разглеждане на забележителности в националните паркове и живописните градове по пътя.

Маршрутът започва в Тайпе, като се насочва през оризови полета и покрити с облаци планини, докато въртите педали към златните брегове на юг. Ще преминете през Източната долина на разлома - където полета от цветя с лимонов цвят се простират на стотици километри - и покрай тюркоазените брегове на залива Дапенг, осеяни с коралови острови и мангрови гори. Пътищата са добре поддържани и въпреки терена, колоезденето е доста приятно.

Ако нямате време (или дори издръжливостта) да обиколите целия остров, има много по-кратки маршрути, на които да се насладите. Магистрала 11 например е вълнуващо тридневно пътуване между градовете Хуалиен и Тайтунг. Маршрутът се вие ​​по източния бряг, където тихите рибарски селища разкриват примамливо по-бавен ритъм на живот. Можете също така да се справите с контура Кентинг в южния край на Тайван, където планините почти се срещат с морето. Където и да решите да карате колело, не забравяйте да се спрете на едно от многото полета с изумруден чай, които оцветяват страната. Тъй като 2021 е официалната „година на колоезденето“ в Тайван, няма по-добро време да започнете да планирате.

2. Пешеходни преходи по планинските пътеки

5 начина да изживеете чудесата на открито в ТайванСнимка: pixabay

Рядко може да се намери страна, толкова богата на природа, но въпреки това толкова недооценена от външния свят. Докато обикаляте широко отворените пътеки на Тайван, ще се чудите защо повече хора не са решили да я посетят.

Започнете лесно, с 30-минутно „изкачване“ нагоре по Слонската планина (183 метра) на изток от Тайпе. Най-добре е да правите това през нощта, когато пътеката е осветена от фенери: отгоре се разкрива плетеница неонови светлини, а в центъра блести огромната кула Тайпе 101 (някога най-високата сграда в света).

След като се заплените от височините, има много други пътеки, с които да се справите. Старата пътека Жуйлу - виеща се през Национален парк Тароко - е една от най-вълнуващите. Придържайки се към скалата, на някои места с ширина не повече от 50 см, това е страхотно и ужасяващо в еднаква степен. След това има Снежна планина (3 886 м), вторият по височина връх в Тайван, който през май цъфти в лилаво с цветя от рододендрон. Докато се изкачвате, ще преминете през бамбукови горички и черна гора, където бродят черни мечки и елени. От върха можете да се насладите на невероятни гледки към вълнообразните върхове.

За да вкарате главата си наистина в облаците, изкачете планината Джейд (3 952 метра) - най-високата в Тайван. Стремете се към достигането на върха при изгрев слънце, когато светлината оцветява облаците в розово и златно.

3. Отидете да наблюдавате птици

5 начина да изживеете чудесата на открито в ТайванСнимка: pixabay

Тайван има втората най-висока плътност на птиците от всяка страна в света, което улеснява забелязването на близо 700 вида на острова - 30 от които са ендемични за Тайван. Едно от най-добрите места за разглеждане на птици е малко посещаваният остров Орхидея, който се намира на 90 км от брега на югоизточния Тайтунг. Този вулканичен остров приютява мигриращи птици и ендемични подвидове, някои от които дори не се срещат на континента. Вероятно ще забележите тук тайвански зелени гълъби, японски райски мухоловки и сови Lanyu.

4. Гмуркане?

5 начина да изживеете чудесата на открито в ТайванСнимка: pixabay

Ако наблюдението на птици не е за вас, има безброй други начини да се потопите в природата. Защо да не се гмуркате? Мястото може да се похвали се с целогодишна видимост и невероятен морски живот, включително риби, баракуди, костенурки, морски змии. Тайванските подводни светове няма да ви разочароват. За допълнителна тръпка посетете Green Island през пролетта, за да видите огромните тълпи акули чукове, които идват тук, за да се размножават.

Друга възможност е да се предизвикате с маратон. Маратонът по дефилето Тароко, който се провежда всеки ноември, трябва да бъде един от най-живописните маратони в целия свят.

5. Къпете се в горещ извор

5 начина да изживеете чудесата на открито в ТайванСнимка: pixabay

За най-доброто природно изживяване отидете на къпане в горещите извори на Тайван. Мястото е класирано като едно от най-добрите за горещи извори в света. Няма съмнение, че няма нищо по-добро - след ден на туризъм, колоездене или наблюдение на птици - от потапянето в баня с гореща вода, позволявайки на тайванските забележителности и звуците на природата да ви успокоят.