5 научни причини да ходим по-често на палатка

  • 5 научни причини да ходим по-често на палатка
    5 научни причини да ходим по-често на палатка

Единението с природата носи хармония и има доказано терапевтично действие.

Затова решихме да ви представим няколко научни факта, които го доказват безспорно.

1. Намалява стреса и депресивните мисли

Японският изследовател Йошифуми Миазаки от Университета в Чиба провежда експеримент, при който изпраща половината участници на разходка в различни гори, а другата половина в различни градски центрове. Доброволците, прекарали един час сред гората, показват средно 16% намаление на хормона на стреса кортизол, 2% намаляване на кръвното налягане и 4% на сърдечния ритъм, a при сканиране на мозъка с MRI се вижда намалена дейност на онази част от мозъка, свързана с депресивни мисли.

2. Ефектът на огъня

Няма как да отидете някъде на палатка и да не запалите огън. Проучване от университета в Алабама доказва, че взирането в него понижава кръвното налягане. Изследователите, ръководени от антрополога Кристофър Лин, поискали от 226 възрастни хора да гледат камина, заснета на видео и измерили кръвното им преди и след гледането, като впоследствие установили спад с 5%. Колкото по-дълго гледали огъня, толкова по-спокойни ставали.

3. Да гледаш звездите

В големите градове е почти невъзможно да видиш звездите. Затова и ако днес трябваше да да се ориентираме по тях, със сигурност щяхме да се загубим. Когато обаче сте далеч от цивилизацията, няма нищо по-пленително и отпускащо от съзерцаването на нощното небе.

5 научни причини да ходим по-често на палатка
Снимка: Dominik Jirovský on Unsplash

4. Откъсване от ежедневните грижи

Добрата почивка изисква наистина да се откъснете от ежедневните си грижи, а какъв по-добър начин да го направите от това да отидете на място, където те няма как да ви намерят.

5. Временна раздяла с мобилните телефони

Учени от университета на Тел Авив са установили, че прекомерната употреба на мобилни телефони е свързана с повишаване на оксидативен стрес. Това е процес, нанасящ вреда върху различните видове човешки клетки, включително и ДНК. Той е смятан за основен рисков фактор за развитието на рак.