5 навика, които няма да се приемат добре в някои страни (част 2)

  • 5 навика, които няма да се приемат добре в някои страни (част 2)
    5 навика, които няма да се приемат добре в някои страни (част 2)

Неща, които правим в собствената си страна, могат да бъдат шокиращи за местните, от някое далечно кътче на света.

За да не изпадате в неловки ситуации, заради незнание си, подготвихме този списък с навици, за които трябва да внимавате, когато пътувате: 

1. Да държиш една ръка в джоба

В Турция и Южна Корея например се счита за арогантен жест, ако държите ръката си в джоба.

2
. Да правиш каквото и да било с лявата ръка 

Колкото и странно да ви звучи в някои култури лявата ръка се възприема, че е използва само за хигиенни нужди в тоалетната. Дори най-малките неща като да приемеш подарък, да ядеш или да правиш общо взето каквото и да било друго с лявата ръка в Близкия Изток, голяма част от Африка, Индия и Шри Ланка се счита за гнусно и обидно. 

3. Да отвориш подарък веднага

Всички знаем онова чувство на нетърпение да видим какво има под опаковката, която набързо разкъсваме веднага, след като ни поднесат подарък. В повечето азиатски страни като Китай и Индия обаче, да отвориш подаръка, който току-що са ти подарили, е проява на лошо възпитание. Според тамошните местни това изглежда алчно.

4. Джапанки, шорти, шапки с козирка...

В Япония, както и в редица европейски градове подобни „спортно-елегантни” облекло или аксесоари се считат за неприемливи, ако се появите с тях извън фитнес залата, тенис корта, футболното игрище и подобни места.

5. Да пиеш чужд алкохол

Да, знаем, че това най-вероятно ще ви се стори абсурдно, но ако отидете на купон в Норвегия, трябва да пиеш само това, което си си донесъл. Ако те поканят на барбекю в САЩ, от друга страна, имаш неограничен достъп да всичко, но следва да си донесъл така популярната опаковка от 6 бири.