5 неща, които да (не) правите в Маракеш

  • 5 неща, които да (не) правите в Маракеш
    5 неща, които да (не) правите в Маракеш

Маракеш е основен марокански град в северозападната част на тази арабска страна. От древни времена той е бил населяван от берберски племена, но като град е построен през 1062 г. сл.Хр. По-късно арабската култура го прави процъфтяващо селище, а червените му стени и различните сгради от червен камък му носят прозвището „Червеният град.“

Днес това е един от най-оживените градове в Африка, икономически и туристически център на Мароко. Според плановете на крал Мохамед VI градът трябва да се развива още повече в туристическа насока, така че се предполага, че възможностите да се отиде там ще стават все повече. Мароко обаче представлява една различна култура, чиито особености трябва да имате предвид, ако ще ходите там.

Ето какво да знаете, ако ще посетите красивия Маракеш.

36161

1. Жегата

През лятото там температурите са много високи, а когато сте сред тълпите местни и туристи, става още по-топло. Бъдете подготвени за страхотна жега и се хидратирайте по-често. Заради топлината, най-добре разглеждайте забележителностите рано сутрин или в късния следобед.

2. Продавачите

Те просто ще искат да изстискат всички възможни пари от вас, независимо какво продават – обувки, килими, подправки, чайове и пр. На неподозиращите туристи, мароканските продавачи могат да им се видят дори леко агресивни, въпреки че специално българите идваме от страна, където пазарлъкът има своите традиции. Знайте, че ако просто си тръгнете, те ще намалят веднага цената на това, което продават, и не ги жалете - и без това нещата, които продават, нямат почти никаква стойност в действителност. В Маракеш ще се научите да отказвате твърдо на всякакви продавачи. Ако изключим търговията, местните хора да доста добродушни и услужливи.

36164

3. Таксита

Винаги първо уговаряйте цената, за която ще бъдете превозени предварително. Ако сте в хотел, се уверете, че знаете за какви пари ще стане това. Всичко това е, защото таксиметровите шофьори най-вероятно ще се опитат да се пазарят в края на пътуването. Избягвайте такситата около основни туристически обекти.

4. Облеклото

Мароко не е чак толкова консервативна арабска държава, но все пак е мюсюлманска дестинация. За жените това ще рече, че е по-добре да не носят къси поли, а мъжете - потници. Местните са свикнали с чужденците, но ако не искате прекалено много внимание върху себе си, не ги скандализирайте. Най-добре уважавайте културата на хората, където и да сте. И си носете удобни обувки, защото улиците често са калдъръмени или в лошо състояние.

36165

5. Снимки

Първо - Най-добре не снимайте местните без разрешение, защото те вярват, че така ще им откраднете душите. Това е сериозно.

36162

Второ - не снимайте маймуни на синджир или змиеукротители, освен ако не искате да си платите за удоволствието. Ако снимате магазини, собствениците ще искат да им платите или да си купите нещо. 

36166

Вече ви се ходи в Мароко? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мароко!